Pranešama, kad Shahramas Amiri dingo Medinoje birželio pradžioje, praėjus vos trims dienoms po jo atvykimo į Saudo Arabiją.

Užsienio reikalų ministras Manouchehras Mottaki apkaltino Vašingtoną, esą šis pagrobė mokslininką.

"Remiantis mūsų turimais įrodymais, amerikiečiai prisidėjo prie p.Amiri pagrobimo", - sakė M.Mottaki per spaudos konferenciją.

"Amerikiečiai jį tikrai pagrobė. Todėl mes tikimės, kad Amerikos vyriausybė jį sugrąžins", -sakė jis.

Pasak M.Mottaki, Sh.Amiri į Saudo Arabiją atvyko atlikti piligriminės kelionės.

"Jis dingo Saudo Arabijoje, todėl mes natūraliai prašome Saudo Arabijos vyriausybės peržiūrėti šį atvejį... Saudo Arabija turi atsakyti šiuo požiūriu..., o Iranas turi teisę toliau teisiškai nagrinėti tokius klausimus", - pareiškė ministras.

Kiek anksčiau užsienio reikalų ministerijos atstovas Raminas Mehmanparastas naujienų agentūrai "Mehr" pranešė, kad Rijadas perdavė Vašingtonui Saudo Arabijoje dingusį Irano branduolinių technologijų mokslininką, kuris dabar yra vienas iš 11 JAV kalėjimuose laikomų iraniečių.

Šiuo pareiškimu Teheranas pirmą kartą pripažino faktą, kad Sh. Amiri buvo branduolinių technologijų specialistas.

Kiek anksčiau Irano žiniasklaida skelbė, kad prie mokslininko dingimo prisidėjo Amerikos Centrinė žvalgybos agentūra.

Sh.Amiri išvyko į Saudo Arabiją gegužės 31 dieną, o jau atvykęs oro uostą jis buvo apklaustas Saudo Arabijos pareigūnų, kurie jį užlaikė ilgiau nei kitus piligrimus, rašė laikraštis "Javan" spalio mėnesį.

"Po trijų dienų jis išvyko iš savo viešbučio Medinoje ir ten nebesugrįžo", rašoma straipsnyje, anot kurio, Sh.Amiri buvo Teherano Technologijų universiteto mokslininkas.

Sh.Amiri sutuoktinė interviu laikraščiui sakė, kad jos vyras buvo "tik mokslininkas ir neužėmė jokio posto vyriausybėje".

Keli regioniniai arabų laikraščiai paskelbė, esą Sh.Amiri buvo branduolinių technologijų specialistas, susijęs su Irano antrosios urano sodrinimo gamyklos, papiktinusios tarptautinę bendruomenę, statybomis netoli švento šiitų Kumo miesto.

JAV atsisako komentuoti Teherano pareiškimus

 JAV valstybės departamentas antradienį atsisakė komentuoti Teherano pareiškimus, esą Jungtinės Valstijos atsakingos už vieno iraniečio branduolinės fizikos mokslininko dingimą Saudo Arabijoje.

"Mes žinome apie Irano pareiškimus, - sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Philipas Crowley. - Aš šiuo klausimu neturiu jokios informacijos. Neketinu nieko daugiau sakyti".

Pranešama, jog iranietis mokslininkas Shahramas Amiri birželio pradžioje dingo musulmonų šventajame Medinos mieste, trečiąją savo piligriminės kelionės Saudo Arabijoje dieną.