Behrouzas Kamalvandi, Irano branduolinės agentūros atstovas, pasakojo žurnalistams, kad Teheranas padidins prisodrinto urano atsargas, „atsižvelgdamas į šalies poreikius“.

Jis sakė: „Keturis kartus paspartinome sodrinimo procedūras ir visai neseniai dar labiau padidinome darbų apimtį, todėl per dešimt dienų viršysime 300 kg ribą.“

Šis pareiškimas padarytas didėjant įtampai Viduriniuose Rytuose po išpuolių prieš naftos tanklaivius, dėl kurių Jungtinės Amerikos Valstijos ir Jungtiniai Arabų Emyratai apkaltino Iraną, ir JAV vienašališko sprendimo nebesilaikyti 2015 m. susitarimo, rašo „Sky News“.

Sudarius susitarimą, pavadintą Bendru visapusišku veiksmų planu (BVVP), tarp Irano, JAV, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Kinijos, Rusijos ir Vokietijos, Irano urano atsargos buvo sumažintos 98 % – iki 300 kg, ir šaliai buvo uždrausta viršyti šį kiekį iki 2031 m.

B. Kamalvandi, kurio komentarus tiesiogiai transliavo valstybinis televizijos kanalas, kalbėjo Irano Arako sunkiojo vandens gamykloje, vienoje iš kelių tokio pobūdžio gamyklų šalyje.

Irano Arako sunkiojo vandens gamykla

Atstovas taip pat sakė, kad Iranui reikia padidinti sodrinimo procedūras, kol naudojamame urane izotopo U-235 koncentracija pasieks 20 %. Šis radioaktyviosios medžiagos izotopas gali palaikyti branduolinio skilimo reakciją. Remiantis BVVP, sukurtu pažaboti Teherano branduolines ambicijas, U-235 koncentracija negali būti didesnė nei 3,67 %.

Turint urano, kurio U-235 koncentracija siekia 20 %, įmanoma pagaminti branduolinę bombą, bet radioaktyviojo elemento reikia tiek daug, kad dažniausiai neverta pradėti. Paprastai šiam tikslui reikalinga gerokai didesnė U-235 koncentracija. Pavyzdžiui, pirmojoje ant Japonijos numestoje atominėje bomboje U-235 koncentracija buvo 80 %, o ekspertų nuomone, 90 % koncentraciją jau galima laikyti tinkamą ginklams gaminti.

Nepaisant to, Vakarų valstybių vyriausybės sunerims dėl Irano valdžios atstovų ketinimų pažeisti susitarimą, kuris buvo pasiektas po ne vienerius metus trukusių derybų, ypač pasigirdus ekspertų kalboms, jog Iranas sugebėtų padidinti U-235 koncentraciją iki 90 %.

Ponas M. Kamalvandi kreipėsi pagalbos į Europos šalis, prašydamas padėti apsaugoti Iraną nuo JAV sankcijų ir sakydamas, kad dar „yra laiko“. Jis pareiškė, jog Kinija bendradarbiauja su Iranu Arako reaktoriaus perprojektavimo srityje, tačiau Europos šalys turėtų padėti gauti reikalingų dalių. Iranas ne kartą kritikavo delsimą sukurti Europos mechanizmą, apsaugosiantį prekybą su Iranu nuo JAV sankcijų. Ponas M. Kamalvandi priminė Europai, kad gegužės mėnesį Iranas nustatė 60 dienų terminą „imtis veiksmų“.