Vašingtonas apie Amerikos tyrėjo Xiyue Wango paleidimą pranešė netrukus po Teherano paskelbtų naujienų apie Irano mokslininko Masoudo Soleimanio grįžimą namo.

„Džiaugiuosi, kad profesorius Massoudas Soleimanis ir Xiyue Wangas netrukus galės prisijungti prie savo šeimų“, – tviteryje rašė Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas.

„Dėkoju visiems dalyvavusiems, ypač Šveicarijos vyriausybei“, prižiūrėjusiai JAV interesus Irane, pridūrė ministras.

Irano naujienų agentūra IRNA pranešė, kad M. Soleimanis „prieš keletą akimirkų buvo išlaisvintas po metus trukusio neteisėto sulaikymo ir Šveicarijoje buvo perduotas Irano pareigūnams“.

Pranešime, kurį paskelbė Baltieji rūmai, JAV prezidentas Donaldas Trumpas teigė, kad „po daugiau nei trejų metų kalėjimo Irane Xiyue Wangas grįžta į Jungtines Valstijas“.

X. Wangas, Kinijoje gimęs Amerikos pilietis, Irane atlikinėjo 10 metų bausmę už šnipinėjimą. Prinstono universiteto doktorantūros kandidatas tyrinėjo Irano Kadžarų dinastiją, kai 2016-ųjų rugpjūtį jis buvo įkalintas.

Pasak IRNA, M. Soleimanis Teherano „Tarbiat Modares“ universitete dirbo profesoriumi ir užėmė vyriausiojo kamieninių ląstelių tyrimų mokslininko poziciją. Jis buvo įkalintas 2018-ųjų spalį.

Jungtinės Valstijos ir Iranas nuo 1980-ųjų nepalaiko jokių diplomatinių ryšių.