Teheranas praėjusią savaitę pasmerkė „politinę, nekonstruktyvią“ Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) rezoliuciją su oficialia kritika Iranui dėl nepakankamo bendradarbiavimo.

Iranas taip pat nuėmė kai kurias stebėjimo kameras, įtaisytas jo branduoliniuose objektuose, o TATENA perspėjo, kad šis žingsnis gali būti „mirtinas smūgis“ deryboms.

„Manome, kad derybos ir diplomatija yra geriausi būdai pasiekti paskutinį susitarimo tašką“, – sakė iraniečių užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahianas per Teherane surengtą bendrą spaudos konferenciją su kolega iš Pakistano Bilawalu Bhutto Zardari.

Pagal Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamą 2015 metų sutartį Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Tačiau ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas , ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Pernai balandį buvo pradėtos derybos dėl JCPOA atgaivinimo, siekiant, kad JAV atšauktų sankcijas, o Iranas vėl pradėtų laikytis visų įsipareigojimų. Tačiau kovą šios itin delikačios derybos įstrigo.

TATENA valdytojų taryba trečiadienį priėmė rezoliuciją su oficialia kritika Iranui, deramai nepaaiškinusiam sodrinto urano pėdsakų, anksčiau aptiktų trijuose objektuose, nepaminėtuose Teheranui deklaruojant savo branduolinę veiklą.

H. Amiras-Abdollahianas sakė, kad prieš šį TATENA žingsnį Teheranas pasiūlė naują iniciatyvą ir kad ją priėmė JAV. Ministras pridūrė, kad to nepaisydamas Vašingtonas pateikė rezoliuciją.

Tačiau Iranas neapleis derybų, „kontaktai diplomatinėse sferose tęsis“ per Europos Sąjungą, sakė H. Amiras-Abdollahianas.

Iranas „neatsiribos nuo... diplomatijos ir derybų, kad būtų pasiektas geras, stiprus ir ilgalaikis susitarimas“, pabrėžė H. Amiras-Abdollahianas.

JCPOA turėjo užtikrinti, kad Iranas negalėtų pasigaminti branduolinio ginklo, nors Teheranas visuomet neigė turintis tokį tikslą.

Irano Užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh pirmadienį sakė, kad visos priemonės, kurių šalis ėmėsi po JAV pasitraukimo mažindama savo įsipareigojimus pagal JCPOA, nėra negrįžtamos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją