„Šis branduolinis susitarimas – tarptautiniu lygmeniu susiderėtas ir pripažįstamas paktas ir persiderėti dėl jo sąlygų neįmanoma“, – šeštadienį pareiškė Irano užsienio reikalų ministerija.

Teheranas nesutiks nei su jokiais jo pakeitimais, nei su naujais jam skirtais įpareigojimais, pridūrė ministerija.

Susitarimą, žinomą kaip Bendrasis visapusiškų veiksmų planas (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), 2015-aisiais pasirašė JAV, kurioms tuomet vadovavo prezidentas Barackas Obama, ir Iranas, Kinija, Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija.

Susitarimu siekiama užtikrinti, kad Iranas savo branduolinius pajėgumus naudotų taikiais tikslais, ir neleisti jam pasigaminti branduolinio ginklo. Mainais į tai šaliai panaikintos ekonominės sankcijos.

Tačiau D. Trumpas, kuriam kas 90 dienų tenka iš naujo patvirtinti susitarimą, o kas 120 ir 180 dienų – atnaujinti sankcijų panaikinimą, kritikuoja šią priemonę.

Penktadienį skelbdamas savo sprendimą pratęsti kai kurių sankcijų Iranui galiojimo sustabdymą, D. Trumpas pareiškė tai darąs tam, kad Europa ir JAV galėtų ištaisyti „siaubingus“ susitarimo trūkumus.

Prezidentas tvirtino, kad Iranas gavo „gerokai per daug mainais į gerokai per mažai“, ir pareikalavo naujo susitarimo, kuriuo šaliai būtų įvestos naujos sankcijos, jei ji plėtotų ilgojo nuotolio raketų technologijas arba tokias raketas testuotų, kliudytų atlikti patikrinimus arba nors kiek pasistūmėtų branduolinio ginklo gamybos procese.

„Tai paskutinė proga, – pareiškė D. Trumpas. – Nesant tokio susitarimo, Jungtinės Valstijos daugiau nebeatnaujins sankcijų galiojimo sustabdymo, kad galėtų ir toliau likti Irano branduoliniame susitarime“.