Po 45 minutes trukusio pokalbio su D.Rumsfeldu, Baltuosiuose rūmuose įvyko privatus A.Chalabi ir viceprezidento Dicko Cheney susitikimas, tačiau D.Cheney kanceliarija atsisakė suteikti kokios nors informacijos.

A.Chalabi apsilankymas Vašingtone supykdė kai kuriuos karo Irake kritikus - jie pasmerkė vizitą asmens, labiausiai susijusio su nepasitvirtinusia žvalgybos informacija apie prieškario Iraką.

Įstatymų leidėjai demokratai pareikalavo paaiškinti, kodėl A.Chalabi susitinka su aukštais JAV pareigūnais, kai iškilo įtarimai, kad jis Iranui atskleidė Amerikos paslaptis, ir paragino Kongreso komitetus pašaukti jį duoti parodymų.

Praėjusią savaitę valstybės sekretorė Condoleezza Rice taip pat buvo susitikusi su A.Chalabi, tačiau atsižvelgdama į tai, kad šis susitikimas yra politiškai jautrus, viešai su juo nesirodė.

Vienas aukštas JAV gynybos pareigūnas pažymėjo, kad D.Rumsfeldas su A.Chalabi aptarė būtinybę saugoti Irako naftos ir elektros įrengimus nuo sukilėlių atakų ir gerinti žvalgybos duomenų rinkimą Irake.

Pentagonas neleido filmuoti A.Chalabi atvykimo. Jo apsilankymas Vašingtone įvyko prieš kitą mėnesį numatytus Irako parlamento rinkimus ir tuo metu, kai JAV verda karštos diskusijos dėl G.W.Busho sprendimo įsiveržti į Iraką ir jo elgesio vykstant karui, per kurį žuvo daugiau kaip 2 060 amerikiečių karių.

A.Chalabi organizacijos, Irako nacionalinio kongreso, suteikta informacija turėjo didelės įtakos JAV vyriausybei nusprendžiant pulti Iraką. Tačiau kritikai tvirtina, kad ši informacija gerokai išpūtė buvusio prezidento Saddamo Husseino keliamą grėsmę.

Aukštas gynybos pareigūnas, nenorėjęs, kad būtų skelbiama jo pavardė, teigė, kad susitikimas Pentagone truko 45 minutes ir kad jame dalyvavo D.Rumsfeldas bei keli svarbūs jo politikos patarėjai.

"Chalabi išreiškė dėkingumą JAV ginkluotosioms pajėgoms dėl jų vaidmens išlaisvinant Iraką ir padedant jam pereiti prie savivaldos", - pridūrė pareigūnas ir nurodė, kad A.Chalabi sakęs, jog "kovoje už laisvę tarp Irako ir JAV egizistuoja kraujo ryšys".

Aiškindamas Pentagono sprendimą uždrausti filmuoti A.Chalabi atvykimą, atstovas spaudai Bryanas Whitmanas sakė: "Jis nėra gynybos ministras ir nepriklauso tų pareigūnų rangui, kuriuos mes leidžiame fotografuoti".

2004 metų gegužę Pentagonas nustojo A.Chalabi Irako nacionaliniam kongresui, iš Pentagono ir kitų JAV vyriausybės padalinių gavusiam milijonus dolerių, kas mėnesį mokėti po 340 tūkst. dolerių (952 tūkst. litų). Po kelių dienų JAV ir Irako pajėgos surengė reidą į jo būstinę Irake.