Pasak AFP korespondentų, Karbalos saugumo pajėgos, kad išvaikytų ant konsulato sienų lipančius ir pastatą padegti bandančius protestuotojus, šaudė kovinėmis kulkomis.

Korespondentų teigimu, pašauti protestuotojai buvo palikti merdėti, vėliau atvykę medikai konstatavo jų mirtį.

Per spalio 1 d. prasidėjusius protestus prieš valdžią Irake žuvo apie 250 žmonių. Manoma, kad žuvusiųjų yra kur kas daugiau, tačiau Irako valdžia oficialių duomenų apie žuvusiuosius ir sužeistuosius nebeteikia.

Vėlyvą sekmadienio vakarą Karbaloje protestuotojai ant sienų, juosiančių Irano konsulatą, pakabino Irako vėliavas ir užrašė „Karbala yra laisva, lauk Iraną, lauk!“

Kiti demonstratai per sieną į konsulatą mėtė akmenis ir leido fejerverkus, tada prie vartų padegė padangas. Visa tai stebėjo netoliese buvę saugumo pareigūnai.

Įtūžusių protestuotojų miniai vis augant, pasigirdo šūviai ir pokšinčios ašarinių dujų granatos.
„Jie nešaudo į orą. Jie siekia žudyti, o ne išvaikyti. Jie saugo Irano ambasadą, o mes tik norime valstybės. Kodėl jie žudo savo tėvynainius už kitą šalį?“ – retoriškai klausė vienas protestuotojas.
Irako santykiai su Iranu – artimi, bet gana sudėtingi, nes šalys XX a. 9-ajame deš. kariavo, tačiau šiuo metu dvišaliai politiniai ir ekonominiai ryšiai yra glaudūs.

Kasmet milijonai Irano piligrimų musulmonų šiitų keliauja į šventąjį Karbalos miestą, nutolusį per 100 km į pietus nuo sostinės Bagdado. Piligrimai Karbaloje lankosi islamo pranašo Mahometo anūko Huseino mauzoliejuje.

Daugelis protestuotojų, dalyvaujančių jau mėnesį Irake vykstančiose demonstracijose, kaltina Iraną remiant Irako vyriausybę, kuri esą yra korumpuota ir dirba neefektyviai.

Savo ruožtu Teheranas siekia numalšinti protestus prie pat savo sienų. Žiniasklaidos šaltinių teigimu, aukštas Irano karininkas Qassemas Soleimani keliskart vyko į Iraką, kur patarinėjo šalies vadovams, kaip derėtų tvarkytis su protestais.

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei taip pat tvirtino, kad protestus Irake ir Libane kursto JAV ir kitos užsienio šalys.