„Jei susiję blokai nesugebės išspręsti paskyrimo klausimo iki šeštadienio, vasario 1-osios,.. matau pareigą pasinaudoti savo konstituciniais įgaliojimais paskirti [premjeru] bet ką, kas man atrodo tinkamiausias“, – laiške, su kurio turiniu susipažino naujienų agentūra AFP, rašė prezidentas Barhamas Salehas.

Premjeras Adelis Abdel Mahdi atsistatydino gruodį po dviejų mėnesių antivyriausybinių protestų, bet jis laikinai vadovauja vyriausybei, itin susiskaldžiusioms partijoms nesugebant susitarti dėl jo įpėdinio.

Irako konstitucijoje numatyta, kad didžiausias parlamento blokas privalo paskirti premjerą per 15 dienų nuo visuotinių rinkimų. Tuomet kandidatą patvirtina prezidentas, premjerui pavedama per mėnesį suformuoti vyriausybę.

Tačiau Irako konstitucija niekaip nereglamentuoja atvejų, kai ministras pirmininkas atsistatydina, o 15 dienų terminas nuo A. Abdel Mahdi atsistatydinimo jau seniai praėjo.

Gruodžio pabaigoje B. Salehas atsisakė patvirtinti premjeru naftos turtingos Basros provincijos gubernatorių Assaadą al Aidani, pavadinęs jį pernelyg „kontroversišku“ kandidatu.

Nuo to laiko nestabilumas Irake išaugo, o su protestais susijęs smurtas jau pareikalavo daugiau kaip 480 gyvybių. Taip pat padidėjo įtampa tarp JAV ir Irano, surengusių antskrydžių Irako teritorijoje.

Perspėdamas apie gresiantį dar didesnį nestabilumą, B. Salehas paragino įstatymų leidėjus „tęsti konstruktyvų ir rimtą politinį dialogą, kad būtų susitarta dėl naujo kandidato į premjerus, turinčio tautos pritarimą“.

Protestai kilo Irako sostinėje ir šiitų dominuojamoje pietinėje dalyje spalio 1 dieną, irakiečiams piktinantis dėl darbo vietų trūkumo, prastos viešųjų paslaugų kokybės ir giliai įsišaknijusios korupcijos. Vėliau šios akcijos peraugo į raginimus pertvarkyti vyriausybę valdžiai smurtu atsakius į demonstracijas.

Protestuotojams iš dalies pavyko pasiekti laimėjimų, kai atsistatydino premjeras ir buvo priimtas naujas rinkimų teisės aktas, tačiau jame nekalbama apie daugelį jų reikalavimų, o A. Abdel Mahdi tebėra laikinasis ministras pirmininkas.