H. al Abadis ir su vizitu į Iraką atvykęs C. Hagelis antradienį susitiko premjero administracijoje, esančioje Bagdado sugriežtinto saugumo „žaliojoje zonoje“. „Mūsų pajėgos veržiasi į priekį sausumoje. Tačiau joms reikia didesnės aviacijos pagalbos ir daugiau (...) sunkiosios ginkluotės. Mums to reikia“, - pabrėžė H. al Abadis.

Po susitikimo, kalbėdamas su žurnalistais, C. Hagelis sakė, kad pokalbis su Irako ministru buvo atviras ir kad tam tikrų ginklų pristatymas jau buvo paspartintas.

JAV prezidentas Barackas Obama 2011 metais išsiuntė iš Irako amerikiečių karius, tačiau nedidelė dalis karių šią vasarą buvo dislokuoti šalyje siekiant padėti kovoje su IS, kuri paskelbė kalifatą kontroliuojamose Irako ir Sirijos teritorijose.

Irako pajėgos sustiprino savo pozicijas Bagdado aplinkinėse teritorijose ir užblokavo IS kovotojų judėjimą į pietus, nurodė Č. Heigelis.

„Jos galės suintensyvinti operacijas prieš kovotojus, nes koalicija išplės mokymus į Irako šiaurę, vakarus ir centrinę dalį“, - pridūrė sekretorius.

Paklaustas apie irakiečių pajėgų operacijos Mosule, didžiausiame Irako mieste, kuris priklauso IS kontrolei, terminą, Ch. Hagelis nurodė, kad abi šalys tam bendrai ruošiasi, tačiau atsisakė suteikti išsamesnės informacijos.

Pasak JAV gynybos pareigūno, Vašingtonas įsitikinęs, kad Irako pajėgoms dar prireiks kelių mėnesių Mosului atsikovoti, tačiau šis klausimas nėra Bagdado veiksmų plano prioritetas.