„Puolame greičiau nei tikėjomės ir planavome“, – sakė H.al Abadi, kalbėdamas vaizdo ryšiu per tarptautinį forumą, organizuotą Prancūzijos ir Irako, kai šią savaitę buvo pradėtas puolimas.

Prancūzijos gynybos ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas antradienį perspėjo, kad antrajam pagal dydį Irako miestui atkovoti gali prireikti „mėnesių“.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as per ketvirtadienio susitikimą sakė, kad džihadistai jau bėga į Raką – savo tvirtovę kaimyninėje Sirijoje.

„Negalime sau leisti daryti klaidų persekiodami teroristus, kurie jau palieka Mosulą ir (vyksta) į Raką, – sakė F.Hollande'as. – Negalime leisti tiems, kas buvo Mosule, išgaruoti.“

Prancūzijos prezidentas pridūrė: „Turi būti padaryta viskas, kad būtų apsaugoti pažeidžiami civiliai, esantys kovos zonose ir (IS kovotojų) naudojami kaip gyvieji skydai.“

Ilgai lauktas Mosulo puolimas, kuriame dalyvauja maždaug 30 tūkst. karių, buvo pradėtas pirmadienį. Ši Irako karinė operacija – didžiausia po JAV pajėgų išvedimo 2011 metais.

H.al Abadi susitikimos dalyviams sakė: „Mūsų karas Mosule yra Irako karas už irakiečius, už Irako teritorijos gynimą.“

Maždaug 20 šalių, tarp jų Jungtinių Valstijų, Turkijos, Irano, Persijos įlankos regiono šalių ir ES narių atstovai, dalyvauja šiame susitikime Paryžiuje, kuriam pirmininkauja prancūzų užsienio reikalų ministras Jeanas-Marcas Ayrault ir Irako užsienio reikalų ministras Ibrahimas al Jaafari.

Jis buvo surengtas prieš kitą antradienį Paryžiuje įvyksiantį koalicijos gynybos ministrų susitikimą Mosulo puolimo pažangai įvertinti.

JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris bus tarp 13 derybose dalyvausiančių ministrų, sakė J.-Y.Le Driano padėjėjas.

Mosule, kurį džihadistai kontroliavo nuo 2014 metų birželio, IS lyderis Abu Bakras al Baghdadi (Abu Bakras Bagdadis) tą patį mėnesį paskelbė „kalifatą“ Irake ir Sirijoje.

„Mūšis už Mosulą yra lemiamas, nes juo smogiama į „Daesh“ prieglobsčio, kur jis norėjo kurti savo kalifatą, širdį“, – sakė F.Hollande'as, pavartodamas alternatyvų IS pavadinimą.

Mosulo praradimas, prognozuojama, suduos mirtiną smūgį IS, kaip teritorijas Irake kontroliuojančios jėgos, ambicijoms.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)