IS tikriausiai siekia tokiu būdu priversti vyriausybę nukreipti dėmesį nuo Mosulo, Irako pajėgoms šią savaitę pradėjus didelio masto puolimą šiam džihadistų kontroliuojamam šiauriniam miestui susigrąžinti.

Mažiausiai 16 darbuotojų, tarp jų – du iraniečiai, žuvo, kai IS kovotojai įsiveržė į elektrinę, esančią į šiaurę nuo Kirkuko, ir ten susisprogdino.

Tuo tarpu Kirkuką drebino sprogimai, vyko susišaudymai, sakė įvykių liudininkai, saugumo sumetimais prašę neviešinti jų pavardžių. Įnirtingiausi susirėmimai vyko prie vieno vyriausybinio komplekso.

IS pareiškė, kad šią ataką prieš Irako vyriausybę surengė jos kovotojai. Grupuotės pareiškimą, kuriuo prisiimama atsakomybė už ataką, paskelbė su IS siejama naujienų agentūra „Amaq“. Nepriklausomi šaltiniai šios informacijos kol kas nepatvirtino.

Vietos kurdų televizija „Rudaw“ parodė reportažą, kuriame matyti virš miesto kylantys juodi dūmai ir girdėti aidinčios automatų šūvių papliūpos.

Tačiau televizija, remdamasi Kirkuko gubernatoriumi Najmadinu Karimu, nurodė, kad kovotojai neužėmė jokių vyriausybinių pastatų.

Į šiaurės vakarus nuo Kirkuko esančiame Dibiso miestelyje trys IS mirtininkai įsiveržė į elektrinę, statomą vienos Irano bendrovės, ir paėmė įkaitais 10 darbuotojų, sakė majoras Ahmedas Kaderas Ali.

Užpuolikai pareikalavo nuvesti juos pas elektrinėje dirbančius iraniečius. Vienas darbuotojas nuvedė juos pas iraniečius ir pabėgo. Tada užpuolikai nužudė iraniečius ir kitus darbuotojus, o atvykus policijai susprogdino savo mirtininkų liemenes.

Per šią ataką žuvo mažiausiai 16 žmonių, pranešė meras ir saugumo pareigūnai.

Naftos turtingas Kirkukas yra už maždaug 290 km į šiaurę nuo sostinės Bagdado ir maždaug 170 km į pietryčius nuo Mosulo, kur Irako pajėgos nuo pirmadienio vykdo operaciją miestui atkovoti.

Nemažą dalį Kirkuko provincijos kontroliuoja kurdų kovotojai (pešmergai). Ji seniai yra įtampos tarp centrinės vyriausybės ir kurdų židinys, o IS kovotojai čia dažnai vykdo atakas.

„Miegančios“ džihadistų kuopelės

Per susirėmimus tarp Irako saugumo pajėgų ir džihadistų, kurie tikriausiai bandė užimti Kirkuko miesto dalis, žuvo mažiausiai šeši policininkai, sakė saugumo šaltiniai.

„Vyksta pavieniai susirėmimai tarp saugumo pajėgų ir „Daesh“, - sakė vienas policijos pulkininkas Kirkuke, pavartodamas arabišką IS akronimą.

Pasak jo, per kovas žuvo mažiausiai šeši policininkai ir 12 IS kovotojų, daugiausia – pietiniuose miesto rajonuose. Šiuos skaičius patvirtino ir kiti pareigūnai.

Kol kas nebuvo informacijos apie žuvusius civilius ir kurdų pajėgų narius.

Vėliau penktadienį televizija „Rudaw“ pranešė, kad visi IS kovotojai, dalyvavę Kirkuko užpuolime, buvo nukauti, išskyrus du kovotojus, pasislėpusius viename naujai pastatytame viešbutyje, kuris per ataką buvo apgadintas ir iš kurio jie kovėsi su kurdų pajėgomis.

Į vakarus nuo Kirkuko veikiančių kurdų pešmergų pajėgų aukšto rango vadas Kemalis Kerkuki sakė, kad miestelis, kur įsikūrusi jo bazė, anksti penktadienį taip pat buvo užpultas, bet pridūrė, kad dabar bazė kontroliuojama.

Jis sakė, kad IS turi „miegančių“ kuopelių Kirkuke ir aplinkiniuose kaimuose, ir kad IS kovotojų grupė bandė atakuoti elektrinę Dibise.

IS taip pat prisiėmė atsakomybę už ataką elektrinėje ir nurodė, kad jos kovotojai įsiveržė į ją ir nukovė visus ten buvusius saugumo pajėgų narius.

K.Kerkuki sakė manantis, kad užpuolikai infiltravosi į Kirkuką apsimetę perkeltais civiliais. Miestas priėmė šimtus tūkstančių žmonių, kurie buvo priversti palikti savo namus kaimyninėse provincijose, kai 2014 metų vasarą IS pirmą kartą užėmė dideles teritorijas Irako šiaurėje ir vakaruose.

„Daug (perkeltų civilių), esu tikras, dirba su ISIS, - sakė K.Kerkuki, paminėdamas alternatyvų IS akronimą. - Neseniai areštavome vieną, ir jis prisipažino, (kad priklauso „miegančiai“ kuopelei).“

Penktadienio atakos Kirkuke buvo surengtos Irako vyriausybės ir kurdų pajėgoms tęsiant didelio masto puolimą, per kurį siekiama atkovoti iš džihadistų antrąjį pagal dydį šalies miestą Mosulą.

Irako ir kurdų pajėgos, remiamos JAV vadovaujamos koalicijos, puolimą Mosului ir aplinkiniams rajonams išvaduoti pradėjo pirmadienį. Tai yra didžiausia Irako kariuomenės operacija nuo 2003 metų JAV vadovautos invazijos.

Irako pareigūnai sako, kad iki ketvirtadienio pajėgoms jau pavyko pasiekti Bartalos miestą, esantį už 15 km nuo Mosulo.