Pranešimas pasirodė kelios valandos po dar vienos raketinės atakos prieš bazę Irake, kurioje dislokuota užsienio karių. Tai buvo jau 24-a tokia ataka per mažiau nei pusmetį.

„Koalicija perkelia karius iš kelių mažesnių bazių“, – sakė koalicijos atstovas Mylesas Cagginsas.

Pirmas perkėlimas antradienį vykdomas iš Irako vakaruose prie Sirijos sienos esančios Kaimo bazės, naujienų agentūrai AFP sakė vienas koalicijos pareigūnas.

„Šiandien vyksta perkėlimo ceremonija šiems objektams Irako pajėgoms perduoti, o tikslas – kad visi koalicijos kariai pradės išvykti iš Kaimo“, – pranešė pareigūnas.

„Tai istorinis [žingsnis]", – sakė jis ir nurodė, kad iš šios bazės bus perkelta 300 JAV vadovaujamos koalicijos karių.

Kai kurie drauge su artilerija jau buvo perkelti į koalicijos pozicijas kaimyninėje Sirijoje, o kiti bus išsiųsti į kitas bazes Irake arba į Kuveitą.

Minimas pareigūnas paneigė, kad perdislokavimu reaguojama į raketinių atakų prieš užsienio karius Irake suintensyvėjimą pastarąją savaitę.

Anksti antradienį dvi raketos „Katiuša“ pataikė į bazę, esančią į pietus nuo Bagdado. Šioje bazėje yra JAV vadovaujamos koalicijos ispanų junginių ir, taip pat, NATO karių.

Kovo 11 dieną nuo raketų Tadži oro pajėgų bazėje žuvo du JAV kariškiai ir vienas britų karys. Po trijų dienų ši bazė buvo vėl atakuota.

JAV atsakė aviacijos smūgiais penkioms Irano remiamos grupės „Kataeb Hezbollah“, priklausančios Irako kovotojų tinklui „Hashed al Shaabi“, pozicijoms.

„Hashed al Shaabi“ yra oficialiai inkorporuotas į Irako valstybines saugumo pajėgas, bet radikalesnės jo grupės ir toliau veikia nepriklausomai.

Irake yra maždaug 5,2 tūkst. JAV karių, kurie sudaro didžiausią 2014 metas suburtos koalicijos pajėgų dalį. Koalicijos pajėgos padeda vietos pajėgoms kovoti su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ (IS).

Koalicijos karių buvo dislokuota maždaug tuzine bazių Irake, drauge su vietos kariais.

Vienas JAV pareigūnas AFP sakė, kad koalicijos kariai pasitrauks iš trijų bazių. Be Kaimo, iki balandžio pabaigos turi būti paliktos Kajaros ir Kirkuko bazės Irako šiaurėje.

Nors Kaimo bazė raketomis nebuvo apšaudyta, Kajaros ir Kirkuko bazės pastaraisiais mėnesiais buvo intensyviai apšaudomos raketomis.

„Kibirkšties nebuvo, bet smurtas padėjo išlaikyti greitą [išvedimo] tempą“, – sakė pareigūnas ir pridūrė, kad bendras karių skaičius Irake išliks toks pats. Tai gali reikšti, kad didžioji dalis karių bus perkelti į kitas bazes Irake, ir tik nedaugelis jų bus išvesti iš šalies.

Sausio mėnesį Irako parlamentas balsavo už visų užsienio karių išprašymą iš šalies. Taip buvo sureaguota į JAV drono smūgį Bagdade, kai žuvo įtakingas iraniečių generolas Qasemas Soleimani ir „Hashed al Shaabi“ lyderio pavaduotojas Abu Mahdi al Muhandisas.