Islamistų judėjimo „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL) užgrobė Anbaro universiteto kompleksą, nužudę jo apsaugininkus, nurodė pareigūnai. Užpuolikai tai pat susprogdino tiltą, vedantį prie universiteto komplekso pagrindinių vartų.

Ši ataka yra jau trečia didelė kovotojų operacija per pastarąsias tris dienas – ketvirtadienį buvo surengtas didelis džihadistų puolimas Samaros mieste, o penktadienį šalies šiaurėje vyko įnirtingi susirėmimai ir mirtininkų sprogdintojų išpuoliai.

ISIL kovotojai prasmuko į universitetą iš netoliese esančios al Tašos vietovės, nurodė policija.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas pranešė, kad universiteto miestelį apsupo saugumo pajėgos.

Penktadienį mažiausiai 36 žmonės žuvo šiaurinėje Ninevės provincijoje per dvigubą mirtininkų sprogdintojų ataką prieš mažumų grupę ir įnirtingus susirėmimus tarp kovotojų ir saugumo pajėgų.

Ketvirtadienį didelį puolimą surengę kovotojai užėmė kelis rajonus Samaroje. Jie buvo atremti tik po įnirtingų kautynių gatvėse ir smūgiais iš sraigtasparnių.

Šiuo metu smurtas Irake suintensyvėjęs labiausiai nuo 2006–2007 metų, kai dešimtys tūkstančių žmonių žuvo per konfliktą tarp daugumą šalyje sudarančių šiitų ir sunitų mažumos.

Pareigūnai dėl suintensyvėjusio kraujo liejimo kaltina išorinius veiksnius, ypač pilietinį karą kaimyninėje Sirijoje.

Tačiau analitikai svarbiu veiksniu taip pat laiko didėjantį sunitų pasipiktinimą šiitų vadovaujama vyriausybe.

Irako saugumo pajėgos atakuoja kovotojų užimtą universitetą

Irako saugumo pajėgos puola universitetą, kuriame džihadistai laiko įkaitais paimtą personalą ir studentus.

Specialiosios pajėgos puola aktyviai, aidi sunkiųjų ginklų šūviai.