Iraką spalio pradžioje drebino demonstracijos prieš korupciją ir didelį nedarbą, o vėliau peraugo į raginimus pertvarkyti šalies politinę sistemą. Irako saugumo pajėgoms ėmusis griežtų priemonių prieš protestuotojus ir panaudojus perteklinę jėgą, jie aprimo, bet planavo šį penktadienį atnaujinti protestus. Penktadienį sueina lygiai metai, kai premjeras Adelis Abdelis Mahdis atėjo į valdžią.

Vis dėlto protestai atsinaujino anksčiau, nei buvo tikėtasi. Vėlai ketvirtadienį šimtai žmonių išėjo į Irako gatves. Demonstrantai susirinko į Tahriro (išsivadavimo) aikštę Bagdade.

Kelios dešimtys žmonių ėjo smarkiai saugomos Žaliosios zonos, kurioje įsikūrusios valdžios įstaigos ir užsienio šalių ambasados, link, bet buvo atremti vandens patrankomis.

Mitingai taip pat vyko Divanijos ir Nasirijos miestuose, kur susirinkę demonstrantai sakė, kad bus gatvėse, kol „grius režimas“.

Prieš penktadienį planuojamus didesnius protestus ketvirtadienį netrukus po vidurnakčio premjeras A. A. Mahdis per televiziją kreipėsi į protestuotojus, pareikšdamas, kad jie turi teisę rengti demonstracijas tol, kol „netrikdo viešojo gyvenimo“. Premjeras taip pat gynė savo reformų darbotvarkę, įskaitant ministrų kabineto pertvarkymą.

Spalio 1 d. Irake prasiveržę protestai buvo beprecedenčiai šių dienų Irako istorijoje dėl savo spontaniškumo ir dėl brutalaus smurto prieš protestuotojus. Vyriausybė antradienį skelbė, kad per protestus žuvo mažiausiai 157 žmonės, ir pripažino, kad prieš protestuotojus buvo panaudota „pernelyg didelė jėga“.

Didžioji dalis protestuotojų žuvo sostinėje Bagdade, 70 proc. žuvo nuo šautinių žaizdų į galvą ar krūtinę.