Įstatymas galioja ne tik irakiečiams šalyje ir užsienyje. Ir Irake veikiančios užsienio institucijos, įmonės bei privatūs asmenys gali būti baudžiami už bet kokius ryšius su izraeliečiais.

Įtakingas šiitų dvasininkas Muktada al Sadras po balsavimo paragino savo šalininkus švęsti šalies gatvėse. Al Sadro blokas per pirmalaikius rinkimus praėjusį spalį laimėjo daugiausiai mandatų, nors rinkėjų aktyvumas buvo istoriškai žemas - tik 42 proc.

Anot žiniasklaidos, būtent šis blokas ir pateikė parlamentui įstatymo projektą. Buvęs kovotojų vadas M. al Sadras atmeta bet kokią užsienio įtaką nafta turtingoje, tačiau politiškai ir ekonomiškai krizės krečiamoje šalyje. Jis žinomas ir dėl savo priešiškumo JAV, ir dėl savo protestų prieš augančią Irano įtaką Irake.

Praėjusį rudenį 300 žmonių iš Irako konferencijoje kurdų autonominėse teritorijose reikalavo santykių su Izraeliu normalizavimo. Vyriausybė tada prieš kai kuriuos dalyvius ėmėsi teisinių žingsnių. Prieš tai Jungtiniai Arabų Emyratai ir Bahreinas užmezgė diplomatinius santykius su Izraeliu. Ir Marokas bei Sudanas tuomet paskelbė normalizuosiantys santykius su Izraeliu.

Antisemitizmas Irake smarkiai paplitęs. Šiandien šalyje gyvena tik saujelė žydų. Dauguma paliko Iraką po Izraelio įkūrimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)