„Atėjo pergalės metas; prasidėjo opercijos Mosului išvaduoti“, – premjeras sakė per televiziją „Iraqiya“.

„Šiandien skelbiu, kad pradedamos pergalingos operacijos, išvaduosiančios jus nuo „Daesh“ (IS) smurto ir terorizmo“, – pabrėžė vyriausybės vadovas, kreipdamasis į Mosulo regiono gyventojus.

H.al Abadi, Irako ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas, šį pranešimą skelbė apsuptas aukščiausių federalinės valdžios pareigūnų.

Irako federalinės ir sąjungininkų pajėgos jau kelis pastaruosius mėnesius siaurino žiedą aplink Mosulą, pagrindinę džihadistų tvirtovę šalyje.

Jos neseniai atkovojo strategiškais svarbias pozicijas aplink al Kaijaros miestą, esantį už maždaug 60 km į pietus nuo Mosulo, ir atvėrė kelią galutiniam puolimui prieš IS kontroliuojamą šiaurinį bastioną.

H.al Abadi nepateikė daugiau detalių apie naktį pradėtą operaciją.

Mosulas ir jo apylinkės užima didžiulę teritoriją. Puolime dalyvaujančios įvairios, kai kada netgi tarpusavyje besivaržančios pajėgos turės įveikti nemenką atstumą, kol įžengs į patį miestą.

Premjeras žadėjo, kad į Mosulą įžengs tik vyriausybės pajėgos. Šį miestą, kurio gyventojų daugumą sudaro sunitai, 2014-ųjų birželį IS gana lengvai užėmė, nes vietos bendruomenė buvo smarkiai nusistačiusi prieš šiitų dominuojamas saugumo pajėgas.

„Išvadavimo operacijų vadovaujanti jėga yra drąsioji Irako armija ir nacionalinė policija. Jie bus tie, kas įžengs į Mosulą, o ne kas nors kiti“, – pabrėžė H.al Abadi.

Visgi sukarinta organizacija „Hashed al Shaabi“, kurioje svarbiausią vaidmenį atlieka Teherano palaikomi ginkluoti būriai, leido suprasti irgi norinti dalyvauti Mosulo susigrąžinimo operacijoje.

Iš rytų miesto link juda kurdų pešmergų pajėgos, o JAV vadovaujama koalicija taip pat teigia palaikymą iš oro ir ant žemės.

Tuo tarpu Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus pavaduotojas humanitariniams reikalams Stephenas O'Brienas prasidėjus šiam puolimui išreiškė didelį susirūpinimą dėl Mosulo civilių padėties.

„Esu nepaprastai susirūpinęs dėl iki 1,5 mln. Mosule gyvenančių žmonių saugumo – jie gali nukentėti nuo karinių operacijų, siekiant susigrąžinti miestą iš ISIL (IS)“, – sakė S.O'Brienas.

Jis taip pat perspėjo, kad „šeimoms gresia didžiulis pavojus atsidurti kryžminėje ugnyje arba tapti snaiperių taikiniais“.