Po vagysčių XV a. koplyčioje ir šalimais esančiame Vatikano muziejuje gidai grasina streikuoti, siekdami atkreipti dėmesį į susidariusią padėtį, informuoja telegraph.co.uk.

Prieš mėnesį Luvre (Paryžius) vyko gidų streikas.

Kasdien tūkstančiai turistų apsilanko koplyčioje Vatikane, o nemažai jų tampa ilgapirščių aukomis, nes Renesanso genijaus šedevro apkerėti lankytojai pamiršta savo rankines ir pinigines.

„Labai sudėtinga sužiūrėti tiek daug žmonių, apsaugininkų per mažai. Mano nuomone, per daug žmonių, reikėtų neleisti į vidų po tiek daug“, – teigė gidė Federica D‘Orazio.

Profesionalūs gidai patys ne kartą nukentėjo nuo kišenvagių, dabar jie galvoja surengti streiką, kad paskatintų atkreipti dėmesį į šią problemą.

Gidams surengus streiką Luvre, muziejui teko dienai užsidaryti. Prancūzų gidai piktinosi kišenvagiais, kurie kėlė vis didesnę grėsmę turistams ir darbuotojams.
F. D‘Orazio teigimu, jau nemažai gidų galvoja apie streiką.

Kišenvagiai darbuojasi ne tik Siksto koplyčioje, bet ir šalimais esančiame Vatikano muziejuje, Šv. Petro bazilikoje bet šv. Petro aikštėje.

„Vagystės, nemandagus elgesys, aplaidumas <...> mūsų darbas kasdien sunkėja. Belieka tik susiorganizuoti ir patiems kažko imtis – be mūsų pačių niekas neišspręs mūsų problemų“, – rašo vienas gidas forume tinklalapyje „Facebook“.

Gidų profesinės sąjungos vadovei Francescai Duimich atrodo, kad vagysčių Siksto koplyčioje nereikėtų per daug dramatizuoti.

„Kur daug žmonių, ten galimos vagystės. Tiek Romoje, tiek kituose miestuose žmonėms reikėtų saugotis kišenvagių“, – teigė ji ir pridūrė, jog didžiausia problema Siksto koplyčioje ir Vatikano muziejuje – per didelis lankytojų skaičius.

„Sezono įkarštyje Vatikano muziejuje apsilanko iki 27 000 žmonių. Labai daug, apsilankymas – lyg išlikimo išbandymas turistams. Muziejams reikėtų anksčiau atsidaryti ir vėliau užsidaryti arba veikti daugiau dienų per metus“, – teigė F. Duimich.

Kišenvagiai darbuojasi ne tik prie šventojo sosto, bet ir Koliziejuje bei prie Trevi fontano. Romoje liūdnai pagarsėjęs 64-as autobusas – jis važiuoja tarp Šv. Petro aikštės ir Romos pagrindinės stoties, jame dažniausiai gausu turistų.