Transatlantiniame aljanse tvyranti įtampa aptemdė Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesijos pradžią. Ji kilo J. Bidenui siekiant galutinai užversti savo pirmtako Donaldo Trumpo neramaus prezidentavimo istorijos puslapį ir sutelkti sąjungininkes bendram atsakui į kylančios Kinijos grėsmę.

J. Bidenas, kuris į JT Generalinę Asamblėją kreipsis antradienį, taip pat siekia aktyvesnių veiksmų kovojant su pandemija ir klimato kaita bei pasaulio vienybės dėl Afganistano, kur valdžią perėmė Talibanas, JAV prezidentui praėjusį mėnesį išvedus iš šalies amerikiečių karius.

Tačiau dabar tarptautinio dėmesio centre atsidūrė įtampa santykiuose su Prancūzija. Ji kilo praėjusią savaitę, kai Australija atšaukė milijardų dolerių vertės kontraktą dėl prancūziškų povandeninių laivų, sudariusi su JAV ir Jungtine Karalyste naują gynybos aljansą (AUKUS) ir paskelbusi apie planus pirkti amerikietiškus atominius povandeninius laivus.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis sakė, kad Bendrija sieks atsakymų. Jis pridūrė, kad sąjungininkės turi būti tikros dėl „skaidrumo ir pasitikėjimo“.

„Matome akivaizdų skaidrumo ir ištikimybės trūkumą“, – sakė Ch. Michelis žurnalistams.

Su D. Trumpu „bent jau buvo viskas aišku – tonas, esmė, turinys; buvo akivaizdu, kad ES, jo nuomone, nėra naudinga partnerė, naudinga sąjungininkė“, kalbėjo Europos Vadovų Tarybos pirmininkas.

Niujorke susirinkę ES užsienio reikalų ministrai „išreiškė tvirtą solidarumą su Prancūzija“, sakė Bendrijos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis.

„Šis pareiškimas kertasi su raginimais dėl glaudesnio bendradarbiavimo su Europos Sąjunga Indijos ir Ramiojo vandenynų regione“, – sakė jis.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas apkaltino Jungtines Valstijas išdavyste, o Australiją – „dūriu į nugarą“. Atskiras jo ir JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno susitikimas nenumatytas.

J. Y. Le Drianas paragino europiečius „rimtai pagalvoti“ apie aljansus. Anot ministro, kontraktas parodė, kad yra „išlikę refleksai nuo laikotarpio, kuris, kaip mes vylėmės, jau turėjo pasibaigti“.

JAV pareigūnai pažymėjo, kad A. Blinkenas pasimatys su J. Y. Le Drianu per trečiadienį numatytas derybas dėl pastangų išgelbėti 2015 metais su Iranu pasirašytą branduolinį susitarimą.

Paklausta apie galimą dvišalį susitikimą, Valstybės departamento aukšto rango pareigūnė Erica Barks-Ruggles sakė, kad „darbotvarkė išliks dinamiška“.

Kitas amerikiečių pareigūnas sakė, kad J. Bidenas taip pat planuoja telefonu pasikalbėti su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu – vienu iš virtinės lyderių, nusprendusių dėl COVID-19 saugumo sumetimais nedalyvauti JT Generalinės Asamblėjos sesijoje.

Alyvos šakelė europiečiams

JAV pareigūnai sakė, kad Paryžiuje užaugęs ir laisvai prancūziškai kalbantis A. Blinkenas, stengdamasis suvaldyti žalą, penktadienį pasikalbėjo su Prancūzijos ambasadoriumi Vašingtone. Pastarasis vėliau buvo atšauktas konsultacijoms į Paryžių.

Pareigūnai sakė, kad A. Blinkenas taip pat perdavė žinią apie Prancūzijos ir kitų sąjungininkių susirūpinimą dėl prasidėjus COVID-19 pandemijai įvesto draudimo keliautojams iš Europos atvykti į Jungtines Valstijas.

Pirmadienį J. Bideno administracija paskelbė, kad sušvelnins pusantrų metų galiojusį kelionių draudimą ir leis atvykti į šalį visiems pilnai pasiskiepijusiems nuo COVID-19 ir testuotiems keliautojams.

ES, siekdama išvengti antros vasaros be turistų iš JAV, prieš kelis mėnesius sušvelnino savo taikytus apribojimus, tačiau grasino vėl juos įvesti, nepatenkinta, kad Jungtinės Valstijos nesiėmė atsakomųjų žingsnių.

Didžiosios ES valstybės, tarp jų Vokietija, apdairiai rinkusi žodžius savo komentarams apie ginčą su Prancūzija, sveikino JAV sprendimą atverti sienas keliautojams.

J. Bidenas, tapęs prezidentu, žadėjo įveikti pandemiją, tačiau susidūrė su smarkiu politiniu spaudimu, daliai Amerikos visuomenės atkakliai atsisakant skiepytis ir vėl pradėjus sparčiai augti sergamumui dėl užkrečiamesnės koronaviruso delta atmainos plitimo.

Trečiadienį J. Bidenas rengia virtualų viršūnių susitikimą aptarti priemones pandemijai užbaigti, Jungtinėms Valstijoms siekiant rodyti lyderystę ir jau paaukojus kitoms šalims daugiau kaip 100 mln. vakcinos nuo COVID-19 dozių.

E. Barks-Ruggles sakė, kad šio viršūnių susitikimo tikslas – sutarti dėl ambicingesnės ir spartesnės vakcinacijos.

Niujorko miesto valdžia, siekdama išvengti koronaviruso plitimo, paprašė visų JT delegatų būti pasiskiepijus. Visgi ne visi paiso šių rekomendacijų. Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro atvyko į Niujorką, nors nėra pasiskiepijęs.

Susitikimo išvakarėse jis buvo pastebėtas valgantis picą Niujorko gatvėje. Prezidentas veikiausiai nebuvo įleistas į vidų dėl miesto restoranams ir kavinėms galiojančių taisyklių viduje aptarnauti tik pasiskiepijusius lankytojus.