„Turiu pasakyti, kad JT Saugumo Taryba šiuo metu nebepriima jokių naudingų sprendimų“, – interviu ištraukose, kurias paskelbė prezidentūra, sakė E. Macronas.

Prancūzija yra viena iš penkių nuolatinių JT Saugumo Tarybos narių. Kartu su JAV, Kinija, Rusija ir Jungtine Karalyste ji gali vetuoti bet kurį institucijos sprendimą. JAV dažniausiai vetuoja kritiką Izraeliui, o Rusija užkirto kelią įvesti sankcijas Sirijai.

E. Macronas pakartojo jau anksčiau išsakytą mintį, kad Europa turėtų tapti labiau nepriklausoma. JAV Europos sąjungininkes priims tik tuo atveju, jei „patys į save žiūrėsime rimtai ir jei būsime nepriklausomi gynybos srityje“, teigė Prancūzijos prezidentas.

Kalbėdamas apie JAV prezidento rinkimus, E. Macronas teigė, kad nauja valdžia Vašingtone yra puiki proga pasiekti bendrą sutarimą dėl to, kad „mes, europiečiai, ir toliau siekiame savo autonomijos, taip pat kaip tai daro JAV ar Kinija“.

Pernai E. Macronas sukėlė mėnesius trukusią diskusiją, prakalbęs apie NATO smegenų mirtį ir paraginęs persvarstyti aljanso principus.

Pasak Prancūzijos vyriausybės šaltinių, pirmadienį Paryžiuje E. Macronas susitiks su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo, prieš jam lankantis kelių Europos ir Artimųjų Rytų valstybių sostinėse.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)