Bendrovės vadovai sakė, kad antradienį atliktu pakeitimu siekiama gauti kuo didesnę naudą iš "The New York Times" prekinio ženklo ir kad šis žingsnis užbaigia pastaraisiais mėnesiais vykdytą laipsnišką abiejų dienraščių redakcijų sujungimą.

"The New York Times Co." perėmė IHT kontrolę prieš dešimtmetį, supirkusi jo akcijas iš bendrasavininkio - dienraščio "The Washington Post".

IHT, kuris yra spausdinamas 224 tūkst. egzempliorių tiražu ir platinamas maždaug 135 šalyse, prenumeratoriai visame pasaulyje pamatė mažai tepakitusios išvaizdos laikraštį naujuoju pavadinimu. Tarp naujovių buvo pakitęs pavadinimo dizainas, turtingesnis 2-asis puslapis, taip pat straipsniai, rašomi dešimčių naujų tarptautinių skiltininkų.

Europoje leidžiamo laikraščio redaktorius Richardas W.Stevensonas sakė, kad pavadinimas buvo pakeistas žengiant į skaitmeninį formatą ir siekiant pritraukti skaitytojų visame pasaulyje.

"Tikrasis mūsų veiksmų variklis yra mūsų kuriamos žurnalistikos pasaulinė skaitmeninė auditorija", - R.W.Stevensonas sakė neseniai duodamas interviu IHT redakcijoje Paryžiaus vakariniame verslo rajone Defanse. Jis pažymėjo, kad yra iškeltas uždavinys skaitytojus, besinaudojančius ribota nemokama prieiga, paversti už paslaugas mokančiais klientais.

"Šiuo metu apie 10 proc. mūsų skaitmeninių prenumeratorių ne iš Jungtinių Valstijų. Tačiau žmonės ne iš Jungtinių Valstijų sudaro apie 25-30 proc. visų mūsų skaitmeninių skaitytojų, - nurodė redaktorius. - Dabar yra atotrūkis tarp žmonių, kurie yra prenumeratoriai, ir tų, kurie yra reguliarūs mūsų portalo lankytojai - taigi, čia yra galimybė."

Savaitę po pavadinimo pakeitimo "International New York" portalo global.nytimes.com visas turinys bus prieinamas nemokamai, pranešė R.W.Stevensonas.

Daugelis spausdinamų leidinių patiria didelę konkurenciją iš socialinių tinklų, tinklaraštininkų, tarptautinių naujienų televizijos kanalų ir kitų šaltinių, todėl "The New York Times Co." atsisako kai kurių savo aktyvų - tokių kaip dienraštis "The Boston Globe", sutelkdama dėmesį į savo pagrindinė veiklą: tapti naujienų, komentarų, vaizdo ir daugialypės terpės turinio tiekėju skaitmeninėje erdvėje.

"International Herald Tribune" buvo įkurtas Paryžiuje prieš 126 metus kaip JAV dienraščio "The New York Herald" leidinys Europoje, o pastarasis buvo "The New York Times" konkurentas XIX amžiaus viduryje audringai vystantis Niujorko laikraščių verslui.

Sensacijas medžiojusio ir itin populiaraus buvusio "Herald" įkūrėjo sūnus Jamesas Gordonas Bennettas jaunesnysis suvokė galintis pasinaudoti naujuoju per Atlanto vandenyną nutiestu telegrafo kabeliu, laikraščių skaitytojų daugėjant geležinkelio ir garlaivių epochoje.

Ilgainiui "Herald Tribune" tapo autoritetingiausiu JAV naujienų šaltiniu užsienyje gyvenantiems amerikiečiams ir užsieniečiams. Ilgiau nei šimtmetį šis laikraštis buvo vienas iš nedaugelio anglų kalba leidžiamų naujienų šaltinių skaitytojams tolimuose pasaulio kampeliuose, taip pat spausdinęs beisbolo rungtynių rezultatus, kasdienius kryžiažodžius ir komiksus.

Šio laikraščio paryžietiškos šaknys buvo įamžintos režisieriaus Jeano Luco Godard'o klasika tapusiame 1960-ųjų filme "Iki paskutinio atodūsio" (A bout de souffle), kuriame Jean Seberg vaidino amerikietę "auksinę mergaitę", pardavinėjančią "Herald Tribune" Eliziejaus laukuose ir vilkinčią megztinį su laikraščio logotipu.

Pasak R.W.Stevensono, Paryžius yra jo laikraščio "DNR dalis", tačiau "ne paslaptis, kad Paryžius yra labai brangi vieta užsiimti verslu".

IHT paskutiniame numeryje pirmadienį buvo specialus priedas, su jo ankstesnių numerių, skelbiančių apie Britanijos karalienės Victorios (Viktorijos) ir laikraščio įkūrėjo J.G.Bennetto mirtį, Vokietijos invaziją į Lenkiją 1939-aisiais, pirmųjų puslapių nuotraukomis. Taip pat buvo išspausdinta nuotraukų, kuriose matomi šį laikraštį skaitantys garsūs žmonės, tokie kaip Martinas Lutheris Kingas, Andy Warholas ir George Clooney.

Tuo tarpu pirmojo numerio naujuoju pavadinimu specialiame priede buvo paskelbti straipsniai, apžvelgiantys dienraščio ateitį.

"Visi jaučiame šiokią tokią nostalgiją praėjusioms dienoms, - sakė R.W.Stevensonas. - Tačiau geriausiais būdas išsaugoti tas žurnalistikos tradicijas, geriausias būdas užtikrinti, kad mūsų skaitytojai gautų tai, ko iš mūsų tikisi - labiau apjungti (tradicinio ir internetinio laikraščio) operacijas."