Tai antradienį pranešė „Interfax“, remdamasi informuotais šaltiniais.

Anot Rusijos tyrėjų, N. Savčenko 2014 metų birželio 17 d. koregavo artilerijos ugnį į separatistų kontrolės postą Luhansko srities Metalisto gyvenvietės rajone, kur buvo civilių, tarp jų – trys Rusijos televizijos korespondentai. Du iš jų – Igoris Korneliukas ir Antonas Vološinas – per apšaudymą žuvo.

Pati N. Savčenko neigia savo kaltę. Ji taip pat tvirtina, kad prievarta buvo išvežta į Rusijos teritoriją.

Kaip sakė naujienų agentūrai vienas iš pašnekovų, šiuo metu vyksta konsultacijos dėl apsikeitimo. „Rusija pasiūlė savo piliečių, į kuriuos ji pasirengusi iškeisti Ukrainos kariškę, sąrašą“, – sakė šaltinis.

Sąraše yra verslininkas V. Butas ir lakūnas K. Jarošenka. „Tarp asmenų, įtrauktų į sąrašą, yra ir Rusijos piliečių, kurių veikla šiaip jau neafišuojama“, – pridūrė šaltinis. Pasak jo, kliūčių iškeisti N. Savčenko nėra, kadangi jai paskelbtas nuosprendis dar neįsiteisėjo.

N. Savčenko advokatas Markas Feiginas, komentuodamas šią informaciją, pareiškė, jog neprieštarautų N. Savčenko iškeitimui į K. Jarošenką ir V. Burą. Jis neatmetė, kad šis klausimas buvo svarstomas per JAV valstybės sekretoriaus Džono Kerio (John Kerry) vizitą į Maskvą.

Kovo 26 d. Rusijos prezidento Vladimiro Putino spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad sprendimą dėl N. Savčenko likimo gali priimti tik valstybės vadovas.

V. Butas nuteistas Jungtinėse Valstijose 25 metus kalėti už ginklų kontrabandą, K. Jarošenkai 20 metų laisvės atėmimo bausmė skirta už narkotikų kontrabandą.