Susirėmimai Džakartoje kilo po mitingo, kurio dalyviai protestavo prieš prezidento Joko Widodo perrinkimą.

„Bendrai iki 9 val. ryto žuvo šeši žmonės, o 200 buvo sužeisti“, – sakė Džakartos gubernatorius Aniesas Baswedanas.

Jis paragino protestuotojus laikytis viešosios tvarkos ir saugumo.

„Prašom, protestuokite taikiai ir organizuotai. Taip pat primygtinai raginu teisėsaugos institucijų darbuotojus veikti santūriai, kad būtų išvengta nepageidaujamų konfliktų su protestuotojais“, – sakė jis.

Protestai šalyje kilo Indonezijos rinkimų komisijai antradienį patvirtinus, kad 57 metų J. Widodo per prezidento rinkimus balandžio 17-ąją įveikė atsargos generolą Prabowo Subianto.

Rinkimų komisijos duomenimis, J. Widodo gavo 55,5 proc., o P. Subianto – 44,5 proc. balsų.

Riaušių policija anksti trečiadienį minias Džakartos centre vaikė ašarinėmis dujomis, nes kai kurie demonstrantai atsisakė palikti rajoną ir į policininkus svaidė pirotechnikos priemones bei akmenis.

Anksčiau kai kurie protestuotojai padegė turgaus prekystalių ir automobilių, iš įvykio vietos pranešė naujienų agentūros AFP reporteris.

Anksčiau taip pat buvo sulaikytas vienas buvęs specialiųjų pajėgų vadas, bandęs slapta įnešti į protesto akcijas ginklų, pranešė vyriausybė.

Laikinai buvo uždaryta tame rajone esanti svarbi priemiestinių traukinių stotis, kai kur mieste blokuotos gatvės. Tai pat buvo uždaryti kai kurie parduotuvių centrai, įstaigos ir mokyklos.

Po oficialių rinkimų rezultatų paskelbimo tikintis protestų visoje Džakartoje buvo dislokuota daugiau kaip 30 tūkst. karių.

P. Subianto sakė, kad rinkimų rezultatus užginčys teisme, o anksčiau perspėjo, kad jo pareiškimai apie masinį balsų klastojimą gali išprovokuoti protestus gatvėse.

Antradienį keli tūkstančiai žmonių reiškė paramą P. Subianto per mitingą netoli rinkimų priežiūros agentūros sostinės širdyje.

Šis protestas baigėsi taikiai, bet po kelių valandų kai kuriems demonstrantams grįžus į mitingo vietą kilo smurtiniai susirėmimai.

Praėjusią savaitę policija paskelbė, kad buvo areštuota dešimtys įtariamų teroristų, susijusių su „Islamo valstybe“ (IS) ir planavusių sukelti chaosą sprogdinimais per protestus po rinkimų.

Praeitą mėnesį Indonezijos rinkimuose į valstybės postus, nuo prezidento ir parlamento iki vietos tarybų, dalyvavo rekordiškai daug – 245 tūkst. – kandidatų. Visi šie rinkimai pirmą kartą buvo surengti tą pačią dieną.