Teisių grupės protestavo prieš pataisas, smerkdamos susidorojimą su piliečių laisvėmis ir perėjimą prie fundamentalizmo daugiausiai gyventojų musulmonų turinčioje pasaulio valstybėje.

Kai kurie prieštaringiausi naujai priimto kodekso straipsniai kriminalizuoja ikisantuokinį ir nesantuokinį seksą, taip pat nesusituokusių porų gyvenimą kartu. Taip pat baiminamasi, kad šios taisyklės gali turėti didelį poveikį LGBTQ bendruomenei Indonezijoje, kur gėjų santuokos neleidžiamos.

Baudžiamojo kodekso pakeitimus parengusios Teisingumo ministerijos komandos atstovas Albertas Ariesas prieš balsavimą gynė pataisas ir teigė, kad įstatymas apsaugos santuokos instituciją. Jis sakė, kad apie ikisantuokinius ir nesantuokinius lytinius aktus gali pranešti tik sutuoktinis, tėvai arba vaikai, o tai apriboja pataisos taikymo sritį. Tačiau teisių grupės kritikavo įstatymą kaip moralės priežiūrą, o aktyvistai pasmerkė jį kaip susidorojimą su piliečių ir politinėmis laisvėmis.

Dėl Indonezijos baudžiamojo kodekso, galiojusio dar nuo tų laikų, kai šalis buvo Olandijos kolonija, diskutuota dešimtmečius. Teisių grupės teigia, kad pakeitimai žymi didėjantį posūkį fundamentalizmo link, nors šalis nuo seno buvo giriama dėl religinės tolerancijos, o jos Konstitucijoje įtvirtintas sekuliarizmas.

„Einame atgal (...) represiniai įstatymai turėjo būti panaikinti, bet įstatymo projektas rodo, kad užsienio mokslininkų argumentai teisingi, mūsų demokratija neabejotinai nyksta“, – naujienų agentūrai AFP sakė „Amnesty International Indonesia“ direktorius Usmanas Hamidas.

Maždaug šimtas žmonių pirmadienį protestavo prieš įstatymo projektą, antradienį prie parlamento rūmų planuojamas dar vienas protestas .

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją