Šimtai gyventojų evakuoti iš nelaimės zonos Bandžarnegaros vietovėje Javos centrinėje dalyje, žiniasklaidos reportažuose matomas purvo ir vandens srautas, besiritantis nuo miškingo kalno šlaito. Žemės nuošliauža nuslinko penktadienio vakarą.

Nacionalinės nelaimių valdymo agentūros atstovas Sutopas Purwas Nugrohas, sakė, kad 379 asmenys buvo perkelti į laikinus prieglobsčius.

„Labiausiai paveiktas Džemblungo kaimas, – sakoma jo pranešime. – Gelbėtojai stengiasi rasti daugiau aukų. Blogiausia, jog evakuacijos kelias taip pat apgadintas nuošliaužos.“

Šimtai gelbėtojų kasė dumblą, rausėsi griuvėsiuose Džemblungo kaime, kur purvo srautas palaidojo daug namų.

Nuošliauža ten nekliudė tik dviejų namų, nurodė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Televizijos reportaže rodoma, kaip žmonės stebi gelbėjimo pastangas, gelbėtojai neša oranžinį lavonmaišį per dumblu padengtą teritoriją.

„Iki šiol radome 12 lavonų ir ieškome dar 96 žmonių“, – nelaimės vietoje sakė vienas gelbėjimo centro pareigūnas, nepanoręs viešinti savo vardo.

Pasak S.P.Nugroho, kol kas nenustatyta, ar dingusieji yra palaidoti purvo srauto, ar spėjo evakuotis.

„Sąlygos vietoje gana sudėtingos, mums reikia sunkiųjų mašinų, kad nuvalytume kelią, kurį užvertė nuošliauža“, – aiškino jis.

Pasak pareigūnų, gruntas ten vis dar nestabilus, tad gelbėtojams daugiausiai tenka dirbti rankomis. Sunkiąja technika mėginama nuvalyti purvą, kad būtų galima privažiuoti prie nelaimės vietos. Ten neveikia mobilusis ryšys, todėl sunku koordinuoti gelbėtojų veiksmus.

Agentūra nurodė, kad dingusių žmonių paieškose dalyvauja 200 gelbėtojų ir 500 savanorių.

Žemės nuošliaužos, sukeliamos smarkių liūčių ir potvynių, yra dažnos atogrąžų Indonezijoje lietinguoju metų laiku.

Nacionalinė nelaimių valdymo agentūra skelbia, kad apie pusė iš 250 mln. šalies gyventojų gyvena vietovėse, kurioms gresia žemės nuošliaužos.

Didžiuliame salyne įsikūrusi Indonezija yra viena iš labiausiai stichinių nelaimių niokojamų šalių, joje taip pat dažni žemės drebėjimai ir ugnikalnių išsiveržimai.