Sumatros salos šiaurės vakaruose esantis Ačehas yra vienintelis Indonezijos – daugiausiai gyventojų turinčios musulmoniškos pasaulio valstybės – regionas, kur galioja islamo teisė (šariatas).

Viešas išplakimas čia yra įprasta bausmė, skiriama už įvairius dalykus, pradedant lošimu ar alkoholio vartojimu viešoje vietoje ir baigiant homoseksualiais ar nesantuokiniais ryšiais.

Per viešą egzekuciją Idžio mieste 19-metis garsiai šūkčiojo, kai veidą prisidengęs šariato pareigūnas plakė jį rykšte iš rotango. Jaunuoliui, maldavusiam nutraukti egzekuciją, prireikė medikų pagalbos. Ją suteikus bausmės vykdymas buvo tęsiamas.

Šis vyras buvo sulaikytas anksčiau šiais metais ir apkaltintas vaiko tvirkinimu bei išžaginimu. Jo aukos amžius neatskleidžiamas.

Jam buvo skirti net 146 kirčiai – tiek daug kirčių paprastai skiriama už pačius sunkiausius nusikaltimus.

„Maksimali bausmė skirta atgrasymo tikslais“, – žurnalistams sakė Rytų Ačeho prokuratūros atstovas Ivan Nanjjaras Alavi.

Ketvirtadienį taip pat buvo viešai išplakti 40 ir 21 metų amžiaus vyrai. Jiems buvo skirta po 100 kirčių už lytinius santykius su nepilnamečiais partneriais.

Tokios viešos egzekucijos, kurias griežtai smerkia žmogaus teisių gynėjai, paprastai pritraukia šimtus žiūrovų, tačiau dėl koronaviruso pandemijos jų skaičius gerokai sumažėjo.

Tokioms bausmėms pritaria nemaža dalis Ačeho gyventojų, kurių maždaug 98 proc. yra musulmonai ir gyvena pagal islamo teisę.