Skaudžiausias smūgis teko Rytų Floreso regentystei Adonaros saloje – ten iki šiol rasti 67 lavonai ir dingę šeši žmonės. Purvo upės nuo aplinkinių kalvų ant vietos kaimų pasipylė sekmadienį paryčiais, kai dauguma gyventojų miegojo. Kai kuriuos nusinešė staigių upių potvynių srautai, sukelti naktį pliaupusių liūčių.

Šalimais esančioje Lembatos saloje atogrąžų ciklono „Seroja“ atneštos liūtys sukėlė sukietėjusios lavos, išsiliejusios iš vietos ugnikalnio per lapkritį įvykusį išsiveržimą, nuošliaužą, pražudžiusią mažiausiai 28 žmones, pranešė Nacionalinė nelaimių padarinių mažinimo agentūra. Dar 44 gyventojai iki šiol nerasti.

Šimtai policininkų, karių ir gyventojų rausėsi nuolaužose plikomis rankomis, ieškodami galimai palaidotų žmonių. Antradienį artimieji raudojo, stebėdami, kaip gelbėtojai ištraukia dar vieną purvu aplipusį kūną, užkelia ant bambukinių neštuvų ir gabena palaidoti.

Per nuošliaužas ir potvynius keliose Indonezijos salose žuvo mažiausiai 126 žmonės, o dar 27 gyvybes stichija nusinešė kaimyniniame Rytų Timore. Tūkstančiai namų buvo apgadinti arba sugriauti, tūkstančiai gyventojų buvo priversti evakuotis dėl nepalankių orų, tikriausiai truksiančių iki penktadienio, kai audra nuslinks į pietus, Australijos link.

Gelbėjimo pastangas trikdo liūtys ir vietovių atokumas, be to, daugelyje vietų buvo apgadinti keliai ir tiltai.

Gelbėtojai, ekskavatoriai ir tonos maisto bei medicinos priemonių buvo pasiųsti iš Makasaro miesto Sulavesio saloje, bet šią pagalbą užlaiko audros užblokuotas jūros transportas. Nacionalinės nelaimių padarinių mažinimo agentūros vadovas Doni Monardo paragino prie pagalbos pastangų prisidėti ir privatųjį sektorių.

Antradienį trys sraigtasparniai pradėjo gabenti gelbėtojus ir krovinius į atokias izoliuotas vietoves salose. Tuo metu prezidentas Joko Widodo Džakartoje sušaukė kabineto pasitarimą, kaip būtų galima paspartinti šią operaciją.

Nelaimių padarinių mažinimo agentūros atstovas Raditya Jati sakė, kad trečiadienį buvo atsiųsti dar trys sraigtasparnis, o iki penktadienio turėtų atplaukti laivas ligoninė, gabenantis daugiau atsargų vietos klinikoms.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)