Tropinio ciklono „Seroja“ atneštos liūtys nedidelių bendruomenių gyvenamąsias vietas pavertė purvo dykynėmis, išvartė medžius ir maždaug 10 tūkst. žmonių privertė ieškoti prieglobsčio kitose kaimyninėse Pietryčių Azijos valstybėse.

Indonezijos nacionalinė nelaimių padarinių likvidavimo agentūra pranešė registravusi 86 mirtis atokiose netoli Rytų Timoro esančiose salose, kur žuvusiais oficialiai paskelbti dar 34 nuo sekmadienio dingę žmonės.

Agentūra antradienį sumažino anksčiau skelbtą atogrąžų ciklono sukeltų potvynių ir nuošliaužų aukų skaičių nurodydami, kad klaidingi duomenys buvo paskelbti dėl vietos tarnybų pateiktos netikslios informacijos.

Tačiau gelbėtojai tebeieško daugiau nei 100 dingusių žmonių ir ekskavatoriais valo kalnus nuolaužų.

Lembatos saloje kai kuriuose kaimuose dalis namų nuo kalno šlaito buvo nunešti galingo purvo srauto iki vandenyno pakrantės, iš žemėlapio buvo visai ištrintos kelios nedidelės bendruomenės.

„Ši vietovė niekada nebebus vėl gyvenama“, – sakė Lembatos vietos pareigūnas Eliyaseras Yentji Sunuras apie Vaimatano kaimą, kurio dalis buvo sulyginta su žeme.

„Mes neleisime žmonėms čia gyventi. Patinka jums ar ne, bet jie turės kraustytis kitur“, – sakė jis.

Vaimatano gyventojas Onesimusas Silis sakė, kad potvyniai kilo ankstų sekmadienio rytą, daugeliui jo bendruomenėje net nespėjus suprasti, kas vyksta.

„Apie vidurnaktį mes išgirdome labai garsų burbuliavimą primenantį garsą ir pamanėme, kad veržiasi netoliese esantis ugnikalnis“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Kai supratome, kad kilo staigus potvynis, namų jau nebuvo“, – pasakojo jis.

Pareigūnai abejose šalyse deda pastangas evakuoti namų netekusius žmones, taip pat bandydami užkirsti kelią COVID-19 plitimui.

Antradienį Rytų Timore buvo registruota pirmoji koronaviruso auka šalyje nuo pandemijos pradžios – mirė 44 metų moteris.

Pusę salos užimantis 1,3 mln. gyventojų turintis tarp Indonezijos ir Australijos esantis Rytų Timoras suskubo uždaryti savo sienas, kad išvengtų jo sveikatos apsaugos sistemai labai pavojingo viruso protrūkio.

Tačiau pastaroji stichinė nelaimė didina būgštavimus, kad užsikrėtimo COVID-19 atvejų gali išaugti, tūkstančiams žmonių susigrūdus į prieglaudas sostinėje Dilyje ir kitur.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją