Švedų ir danų politikas Rasmusas Paludanas šeštadienį prie Turkijos ambasados Švedijos sostinėje sudegino islamo šventosios knygos egzempliorių, tuo sukeldamas Ankaros pyktį – ši pareiškė, kad nepalaikys Skandinavijos šalies siekio tapti NATO nare.

Švedijos ambasadorė Indonezijoje Marina Berg buvo iškviesta Džakartai pateikus oficialų skundą dėl antiislamiško akto, agentūrai AFP sakė Indonezijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Teuku Faizasyah. Neatskleisdamas datos jis patvirtino, kad toks susitikimas su ambasadore įvyks. Švedijos ambasada taip pat patvirtino, kad įvyks susitikimas su Indonezijos užsienio reikalų ministerijos pareigūnais.

Švedijos vadovai griežtai pasmerkė R. Paludano veiksmus, tačiau gynė savo šalyje galiojančią plačią žodžio laisvės apibrėžtį.

R. Paludano Korano sudeginimas sukėlė mitingus prie Švedijos atstovybių keliose šalyse, įskaitant Turkiją ir Iraką, kur protestuotojai pirmadienį sudegino Švedijos vėliavą, o vienas policininkas ir septyni protestuotojai buvo sužeisti.

Ankara šeštadienį atšaukė Švedijos gynybos ministro Palo Jonsono vizitą, kuris buvo numatytas sausio 27 dieną, iškvietusi Švedijos ambasadorių ir pareiškusi, kad susitikimas „prarado savo reikšmę ir prasmę“.

R. Paludanas, kuris jau buvo teistas už rasistinius išpuolius, praėjusiais metais Švedijoje išprovokavo riaušes, kai per musulmonų šventąjį Ramadano mėnesį keliavo po šalį ir viešai degino Korano kopijas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)