Šis buvęs teisininkas ir valstijos gubernatorius į didele dalimi reprezentacinį prezidento postą buvo išrinktas praėjusią savaitę, gavęs daugiau kaip 65 proc. Indijos parlamentarų ir valstijų parlamentų narių balsų.

R .N. Kovindas, kurį lydėjo žmona, anksti antradienį pareiškė pagarbą prie paminklo Indijos nepriklausomybės didvyriui Mahatmai Gandhi Delyje.

„Užaugau molio namelyje mažame kaimelyje. Mano kelionė buvo ilga ir vis dėlto ši kelionė vargiai yra mano vieno. Ji tiek daug pasako apie mūsų šalį ir mūsų visuomenę“, – parlamente davęs priesaiką pasakė R. N. Kovindas.

„Nepaisant visų jos problemų, (šalis) laikosi tos svarbiausios mantros, duotos mums konstitucijos preambulėje – teisingumo, laisvės, lygybės ir brolybės užtikrinimo, ir visada laikysiuosi šios svarbiausios mantros“, – sakė jis.

71 metų R. N. Kovindą kandidatu iškėlė valdančioji dešiniojo sparno partija „Bharatiya Janata“. Šis žingsnis, pasak analitikų, padės premjerui Narendrai Modi sustiprinti savo pozicijas ir susikrauti politinį kapitalą prieš 2019 metų rinkimus, kai jis sieks būti perrinktas.

R. N. Kovindas yra sakęs, kad naudodamasis savo postu stengsis gerinti dalitų – 200 mln. į visuomenės užribį nustumtų žmonių, kurie kažkada buvo vadinami neliečiamaisiais ir yra tarp skurdžiausių Indijos gyventojų, – padėtį.

„Mūsų įvairovė yra esmė, lemianti tokį mūsų unikalumą ... Mes tokie skirtingi, bet vis dėlto tokie panašūs ir vieningi“, – sakė R. N. Kovindas.

Vykdomoji valdžia Indijoje priklauso premjerui, bet prezidentas gali nusiųsti kai kuriuos įstatymo projektus persvarstyti ir vaidina vadovaujamą vaidmenį formuojant vyriausybes.

R. N. Kovindas yra antras dalitų prezidentas po Kocherilo Ramano Narayanano, kuris šiame poste dirbo penkerius metus nuo 1997-ųjų.