23 metų fizioterapijos studentę žiauriai Delio autobuse gruodžio 16 dieną išprievartavę ir jos draugą sumušę šeši užpuolikai savo aukas paliko kraujuojančias prie greitkelio. Po dviejų savaičių sunkius vidaus organų sužeidimus patyrusi moteris mirė Singapūro ligoninėje.

"Kaltė nėra vienpusė", - sakė guru Asaramas Bapu savo pasekėjams šią savaitę ir pridūrė, kad, jeigu studentė būtų maldavusi savo užpuolikų Dievo vardu ir būtų pasakiusi, kad yra "silpnesioji lytis", jie būtų jos pasigailėję.

Toks požiūris sukėlė Indijos miestuose augančios viduriniosios klasės pasipiktinimą.

Prie guru būstinės Indijos vakarinėje dalyje protestuotojai degino jo iškamšas, pranešė žiniasklaida. Socialiniame tinkle "Twitter" daugelis tokius dvasininko žodžius vadino "viduramžiškais" ir demonstruojančiais neapykantą moterims.

Bet tokia nuomonė būdinga ne tik šiam dvasiniam vadovui, bet ir kai kuriems tradicinių pažiūrų visuomenės lyderiams.

Kai kurie politikai paragino mokines atsisakyti sijonų ir perspėjo moteris rengtis kukliau bei nevaikščioti gatvėse vakarais.

Dar prieš praėjusį mėnesį visą šalį sukrėtusį išžaginimą policija dažnai kaltindavo moteris lytiniais nusikaltimais dėl jų aprangos arba už tai, kad jos dirbo kartu su vyrais.

Toks požiūris atspindi augantį kai kurių konservatyvių sluoksnių nepasitenkinimą dėl tradicinių vertybių nykimo greitai besikeičiančiuose miestuose, kur kelią skinasi vakarietiškos tradicijos.

Indijos prezidento Pranabo Mukherjee sūnus, praėjus kelioms dienoms po nusikaltimo, prieš smurtą Delio gatvėse protestuojančias moteris pavadino "sugadintomis ir išdažytomis". Jis taip pat pareiškė, kad protestai "beveik neturi ryšio su realybe".

Per pastarąjį dešimtmetį Delyje ir kituose didžiuosiuose Indijos miestuose gerokai sumažėjus kastų ir lyčių skirtumams, visuomenėje atsirado daugiau socialinio mobilumo galimybių, joje moterys užima vis svarbesnį vaidmenį.

Tačiau vos už kelių kilometrų nuo sostinės esančios vienos gyvenvietės taryba, turinti teisę kurti savo įstatymus, praėjusiais metais uždraudė moterims naudotis mobiliais telefonais.

Informacijos teikėjos "Thomson Reuters" teisės naujienų tarnyba "TrustLaw" pernai pranešė, kad moterų padėtis Indijoje yra blogiausia iš visų Didžiojo dvidešimtuko (G20) šalių.

Pasak aktyvistų, daugelis lytinių nusikaltimų Indijoje lieka neužregistruota, o oficialūs duomenys rodo, kad beveik visų jų vykdytojai lieka nenubausti. Nuo 2007 iki 2011 metų užregistruotų lytinių nusikaltimų skaičius išaugo beveik 17 procentų.