Nuošliaužoms palaidojus namus žuvo ištisos šeimos, o dvi mergaites nunešė potvynio srautai.

Ekspertai sako, kad šie žmonės yra vis sunkiau nuspėjamų ir vis ekstremalesnių orų, pastaraisiais metais stebimų Pietų Azijoje, aukos. Pasak mokslininkų, dažnėjančius ekstremalius meteorologinius įvykius nulemia klimato kaita, be to, prisideda miškų kirtimas, užtvankų statymas ir besaikė plėtra.

Regioną merkiant neįprastai vėlyvoms liūtims, Nepale praėjusią naktį užfiksuotas didžiausias aukų skaičius. Iš viso šalyje žuvo 88 žmonės, įskaitant šešių asmenų šeimą, žuvusią nuošliaužai nušlavus jos namą.

„Tokiu metų laiku [paprastai] nelyja, – sakė 37 metų vietos žurnalistas Nawarajas Kattelis, palikęs savo užlietus namus Morange Nepalo rytuose.

„Mūsų rajone yra apie 100 šeimų ir visi pabėgo. Mes apsistojome mano sesers namuose, bet daug kas neturi kur prisiglausti. Daugelis taip pat prarado savo derlių“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis.

Indijos šiauriniame Himalajų regione esančioje Utarakhando valstijoje kai kur iškrito rekordinis per daugiau kaip šimtmetį kritulių kiekis. Ketvirtadienį patvirtinta, kad valstijoje žuvo 55 žmonės, tarp jų penki vienos šeimos, kurios namą užpylė nuošliauža, nariai.

Apgadinta daug tiltų ir kelių, nuo išorinio pasaulio atkirsta daug miestelių. Komunikacijai atkurti pasitelkta armija, taip pat turinti pasiekti tūkstančius įstrigusių žmonių. Tūkstančiai gyventojų regione neturi elektros.

Pietinėje Keralos valstijoje, kur per kelias pastarąsias dienas žuvo 42 žmonės, po trumpo atokvėpio meteorologai įspėjo dėl smarkių liūčių mažiausiai trijuose rajonuose.

Potvyniai šioje valstijoje prie Arabijos jūros – šiltėjančios, kaip sako mokslininkai – priminė 2018 metus, kai Keraloje kilus didžiausiems per šimtmetį potvyniams žuvo kone 500 žmonių

Penki žmonės žuvo Indijos rytinėje Vakarų Bengalijos valstijoje. Tarp aukų yra dvi mergaitės – aštuonerių ir 10 metų – iš tos pačios šeimos. Jas srautai nunešė liūtims merkiant kalvas Dardžilingo ir kituose rajonuose.

Meteorologijos biuras paskelbė „raudono“ laipsnio įspėjimą valstijai ir nurodė, kad ketvirtadienį itin smarkios liūtys tęsis keliuose rajonuose, įskaitant Dardžilingą ir Kalimpongą.

Raudonasis Kryžius paskelbė, kad jo komandos padeda teikti pagalbą abiejose šalyse, ir įspėjo dėl tolesnių potvynių bei nuošliaužų pavojaus.

„Pasėliai ir namai nušluoti – tai skaudus smūgis šeimoms, ir taip bandžiusioms atlaikyti niokojamus COVID-19 pandemijos padarinius, – nurodė organizacija. – Nepalo ir Indijos žmonės atsidūrė tarp pandemijos ir didėjančių klimatinių nelaimių, smarkiai veikiančių milijonus gyvybių ir pragyvenimo šaltinių.“