Mukormikozė, dar vadinama „juodojo grybelio“ infekcija, gali pažeisti sinusus arba plaučius, asmeniui įkvėpus grybelio sporų, nurodoma sekmadienį Indijos medicinos tyrimų tarybos (IMTT) paviešintame patariamojo pobūdžio pranešime sveikatos klausimais.

Kurį laiką vaistų vartojantys arba ilgai intensyviosios terapijos skyriuje gydomi pacientai yra itin imlūs šiai grybelinei infekcijai, sakė IMTT. Reta, bet mirtinai pavojinga infekcija gali nužudyti ir subjauroti pacientus. Remiantis vietos žiniasklaidos pranešimais, kai kurie COVID-19 sergantys asmenys dėl grybelio neteko viršutinio žandikaulio ir akių.

Indijai pastarąsias 19 dienų iš eilės pranešus apie daugiau nei 300 tūkst. naujų koronaviruso atvejų per parą, skubios pagalbos skyriuose dirbantys gydytojai pastebi ir grybelinės infekcijos protrūkį – netyčinį intensyvios medicininės intervencijos, kartais įskaitant į nosį kišamus deguonies vamzdelius, padarinį.

Vadovaujantis „New York Times“ duomenimis, grybelis patenka ir organizmą per kvėpavimo takus ir jau buvo aptinkamas Indijoje prieš prasidedant COVID-19 pandemijai. Dėl antrosios koronaviruso bangos, kuri yra mirtingesnė ir sunkiau suvaldoma nei pirmoji, Indijos sveikatos apsaugos sistema atsidūrė ant žlugimo ribos.

IMTT pranešė, kad grybelinei infekcijai būdingi simptomai yra skausmas ir paraudimas apie akis ir nosį, dusulys, vėmimas krauju bei pakitusi psichikos būklė. Gydytojams patariama stebėti sergančių asmenų gliukozės kiekį kraujyje ir į deguonies terapijoje naudojamus drėkintuvus pilti švarų, sterilų vandenį. Taip pat IMTT įspėjo nepiktnaudžiauti steroidais, nes jie gali pabloginti infekcijos eigą.

Juodojo grybelio infekcija yra naujausia komplikacija Indijos kovoje su COVID-19. Augant koronaviruso atvejų skaičiui, šalies ligoninėse toliau mažėja laisvų vietų, trūksta deguonies balionų, vaistų COVID-19 simptomams malšinti ir vakcinų dozių. Ekspertai įspėjo, kad dėl protrūkio Indijoje masto turėtų atsirasti naujų koronaviruso mutacijų ir kitose šalyse nematytų padarinių.

Kaip rašo BBC, gydytojai mano, kad mukormikozę, kurios mirtingumas siekia 50 proc., sukelia steroidai, padedantys išgelbėti sunkia ir labai sunkia COVID-19 forma sergančių pacientų gyvybę.

Steroidai slopina COVID-19 sukeltą plaučių uždegimą ir, regis, apsaugo nuo kai kurių pažeidimų, atsirandančių dėl pernelyg smarkaus imuninės sistemos atsako į koronavirusą. Visgi steroidai taip pat silpnina imunitetą ir padidina tiek diabetu sergančių, tiek juo nesergančių COVID-19 pacientų cukraus kiekį kraujyje.

Manoma, kad steroidų susilpnintas imunitetas nebeapsaugo nuo grybelinės infekcijos.

„Diabetas sumažina imuninės sistemos veiksmingumą, koronavirusas paūmina diabetą, o su COVID-19 kovoti padedantys steroidai prilygsta žibalo pylimui į ugnį“, – aiškino dr. Nairas.

Trijose Mumbajaus, vieno labiausiai nuo antrosios koronaviruso bangos nukentėjusio miesto, ligoninėse dirbantis dr. Nairas sakė, kad balandžio mėnesį matė apie 40 pacientų, kamuojamų grybelinės infekcijos. Daugelis jų – namuose COVID-19 persirgę diabetikai. 11 iš jų teko chirurginiu būdu pašalinti akį.

Gruodžio–vasario mėnesiais tik šeši dr. Nairo kolegos, dirbantys penkiuose šalies miestuose (Mumbajuje, Bengalūre, Haidarabade, Delyje ir Pūnoje), pranešė apie 58 grybelinės infekcijos atvejus. Dauguma pacientų ja užsikrėtė praėjus 12–15 dienų po persirgimo COVID-19.

Daug pacientų gydanti Mumbajaus Siono ligoninė per pastaruosius du mėnesius pranešė apie 24 grybelinės infekcijos atvejus, nors anksčiau per metus būdavo nustatomi šeši atvejai, teigė šios ligoninės Ausų, nosies ir gerklės ligų skyriaus vadovė dr. Renuka Bradoo.

11 iš užsikrėtusiųjų neteko akies, šeši mirė. Dauguma gydytojos pacientų yra vidutinio amžiaus diabetikai, kuriuos grybelinė infekcija užklupo praėjus dviem savaitėms po pasveikimo nuo COVID-19. „Čia jau fiksuojame du tris grybelinės infekcijos atvejus per savaitę. Tai košmaras siaučiant pandemijai“, – sakė ji.

Pietinėje šalies dalyje esančiame Bengalūre akių chirurgas dr. Raghurajus Hegde’as papasakojo panašią istoriją. Per pastarąsias dvi savaites jis susidūrė su 19 mukormikozės atvejų. Dauguma pacientų – jauni žmonės. „Kai kurie iš jų taip sunkiai sirgo, kad net negalėjome operuoti“, – sakė chirurgas.

Gydytojų teigimu, juos stebina šios grybelinės infekcijos dažnumas ir sunkumas siaučiant antrajai koronaviruso bangai, palyginti su kai kuriais atvejais praėjusiais metais, pirmosios koronaviruso bangos metu.

Dr. Nairas nurodė, kad per pastaruosius dvejus metus Mumbajuje matė ne daugiau kaip 10 mukormikozės atvejų. „Šiemet viskas kitaip“, – tvirtino jis.

Bengalūre dirbantis dr. R. Hegde’as sakė, kad per daugiau nei dešimtmetį trunkančią praktiką per metus susidurdavo vos su vienu ar dviem grybelinės infekcijos atvejais.

Mukormikozės kamuojami pacientai paprastai skundžiasi užsikimšusia ir kraujuojančia nosimi, patinusiomis ir skaudančiomis akimis, užkritusiais vokais ir prastu regėjimu (galiausiai regėjimo visai netenkama). Taip pat aplink nosį gali atsirasti juodų dėmių.

Gydytojai sako, kad dauguma jų pacientų kreipiasi pagalbos per vėlai, kai jau pradeda netekti regėjimo, todėl tenka chirurginiu būdu pašalinti akį, kad infekcija nepasiektų smegenų.

Kaip praneša Indijos gydytojai, kai kuriais atvejais pacientai nebemato abiem akimis, o retais atvejais prireikia chirurginiu būdu pašalinti žandikaulį, norint užkirsti kelią ligos plitimui.

Vienintelis veiksmingas vaistas nuo mukormikozės – intraveninė priešgrybelinė injekcija, kurią reikia suleisti kasdien. Vienos dozės kaina – maždaug 39 eurai, o gydymas trunka iki aštuonių savaičių.

Anot Mumbajuje gyvenančio diabetologo dr. Rahulo Baxi, vienas iš būdų sumažinti grybelinės infekcijos tikimybę – pasirūpinti, kad COVID-19 pacientams (tiek gydomiems, tiek pasveikusiems) būtų parinkta tinkama steroidų dozė ir gydymo šiais preparatais trukmė.

Jis teigia praėjusiais metais gydęs apie 800 COVID-19 susirgusių diabetikų, ir nė vienam iš jų nepasireiškė grybelinė infekcija. „Išrašius pacientus iš ligoninės, gydytojai turėtų stebėti jų cukraus kiekį kraujyje“, – sakė dr. R. Baxi.

Vyresniojo vyriausybės valdininko manymu, „jokio didelio protrūkio nėra“. Visgi sunku pasakyti, kodėl visoje šalyje daugėja mukormikozės atvejų. „Ši koronaviruso atmaina pasižymi virulentiškumu ir smarkiai padidina cukraus kiekį kraujyje. Keista, kad grybelinė infekcija paveikia daug jaunų žmonių“, – stebėjosi dr. R. Hegde’as.

Praėjusį mėnesį jo jauniausias pacientas buvo 27-erių metų amžiaus vyras, net nesirgęs diabetu. „Antrą COVID-19 infekcijos savaitę jam teko atlikti operaciją ir pašalinti vieną akį. Tokie dalykai kaip reikiant sukrečia“, – prisipažino gydytojas.

„Mukormikozės atvejų tarp pasveikusių COVID-19 pacientų yra kone 4–5 kartus daugiau nei [tarp žmonių] prieš pandemiją“, – AFP sakė Ahmadabade dirbantis užkrečiamųjų ligų specialistas, Gudžarato valstijos kovos su COVID-19 darbo grupės narys Atulas Patelis.

Vakarinėje Maharaštros valstijoje, kur įsikūręs Indijos finansų centras Mumbajus, nustatyta iki 300 šios infekcijos atvejų, sakė Mumbajaus P. D. Hindujos nacionalinės ligoninės konsultantas Khusravas Bajanas, šios valstijos kovos su COVID-19 darbo grupės narys.

Maždaug 300 atvejų nustatyta keturiuose Gudžarato miestuose, įskaitant didžiausią valstijos miestą Ahmadabadą, rodo valstybinių ligoninių pateikti duomenys.

Ši vakarinė valstija nurodė valstybinėms ligoninėms įrengti atskirus skyrius mukormikoze sergantiems pacientams.

„Negydoma mukormikozė gali pasibaigti mirtimi“, – pažymi Indijos medicininių tyrimų taryba (ICMR), vadovaujanti vyriausybės atsakui.

Tarp COVID-19 persirgusių žmonių, kurie lengviau užsikrečia minima grybeline infekcija, yra nekontroliuojamu diabetu sergantys asmenys, steroidais nuo COVID-19 gydyti asmenys, ilgai intensyviosios terapijos skyriuose dėl COVID-19 gydyti pacientai, nurodo ICMR.

Mukormikozė gydoma chirurgiškai šalinant visus mirusius ir užkrėstus audinius, skiriant vaistų prieš grybelį.

Tačiau ausų, nosies ir gerklės ligų specialistas Yogeshas Dabholkaras iš Mumbajaus D. Y. Patilio ligoninės AFP sakė, kad šiuo grybeliu užsikrėtusiems žmonėms skiriami vaistai yra brangūs.

Jis pridūrė, kad vieno šių vaistų valstybinėse ligoninėse jau pradeda trūkti.

„Mirštamumas labai didelis... Net tie, kurie pasveiksta, pasveiksta tik po didelės ir agresyvios operacijos“, – sakė Kh. Bajanas.

„Tai greit išplintanti infekcija. Ji gali išplisti per dvi savaites“, – sakė jis.