Padėtį šalyje dar labiau apsunkina dideli potvyniai, nusinešę beveik 350 žmonių gyvybių ir paveikę milijonus gyventojų.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per pastarąją parą Indijoje mirė 779 koronavirusu užsikrėtę žmonės, o bendras epidemijos aukų skaičius išaugo iki 35 747. Pagal jį šalis užima penktąją vietą po JAV, Brazilijos, Jungtinės Karalystės ir Meksikos.

Indija, kuri yra antra didžiausia valstybė pagal gyventojų skaičių, bendras patvirtintų koronavirusinės infekcijos COVID-19 skaičius šiuo metu yra 1,63 milijono. Pagal šį rodiklį šalį lenkia tik JAV ir Brazilija, bet jos turi daug mažiau gyventojų.

Daugelis ekspertų reiškė abejones Indijos skelbiamais oficialiais duomenimis ir sakė, kad tarnybų vykdomo testavimo apimtys nepakankamos, o apie daugelio koronovirusu užsikrėtusių žmonių mirtis nėra tinkamai pranešama.

Šią savaitę paskelbtos imuninio atsako tyrimo išvados rodo, kad sausakimšuose Mumbajaus lūšnynuose 57 proc. tirtų asmenų organizme esama antikūnų, rodančių, kad jie yra arba buvo užsikrėtę naujuoju koronavirusu. Šis skaičius yra daug didesnis negu rodo oficialūs duomenys.

Praeitą savaitę atlikta panaši studija atskleidė, kad viruso buvo paveikti beveik ketvirtadalis gyventojų sostinėje Naujajame Delyje – beveik 40 kartų daugiau negu skelbta oficialiai.

Tuo metu kasmetiniai musoniniai potvyniai Indijos rytuose ir šiaurės rytuose privertė evakuotis dešimtis tūkstančių žmonių ir dar labiau apsunkino pastangas kovoti su COVID-19 plitimu.

Neturtingiausioje Indijos valstijoje Bihare, turinčioje 125 mln. gyventojų per potvynius žuvo 11 žmonių, o daugiau kaip 25 tūkst. yra susitelkę evakuotųjų stovyklose. Biharas yra viena iš kelių valstijų, įsivedusių karantino suvaržymus dėl koronaviruso pandemijos.

„Pasiekti nukentėjusius nuo potvynių ir suteikti jiems pagalbą nelengva dėl pandemijos baimės“, – sakė pagalbos darbuotojas Mahendaras Yadavas.