1962 metais tarp branduoliniu ginklu ginkluotų kaimynių buvo kilęs karas pasienyje, o abi šalys jau seniai kaltina viena kitą mėginimais neteisėtai kirsti sieną Indijoje, Ladako regione, visais priešais Tibetą.

Pastarąjį kartą konfliktas atsinaujino praėjusių metų birželio viduryje, kai strategiškai svarbiame Galvano upės slėnyje Ladake žuvo 20 Indijos karių. Penktadienį Pekinas pranešė, kad per susirėmimą žuvo keturi kinų kariai – tai buvo pirmasis Kinijos nuostolių patvirtinimas.

Po devynių aukšto lygio karinių derybų ratų, vykusių nuo birželio mėnesio, Indijos gynybos ministras Rajnathas Singhas (Radžnathas Singhas) praėjusią savaitę pareiškė, kad abi pusės sutiko pasitraukti iš Pangongo ežero rajono.

Indijos gynybos ministerija bendrame pareiškime su Pekinu pareiškė, kad per dešimtąjį derybų ratą „abi pusės teigiamai įvertino sklandų fronto linijos kariuomenės išvedimą Pangongo ežero rajone“.

Pareiškime teigiama, kad tai yra „reikšmingas žingsnis į priekį“, tapsiantis geru atspirties tašku sprendžiant kitus ginčus ginčijamos sienos vakariniame sektoriuje.

„Abi šalys susitarė <...> tęsti bendravimą ir dialogą, stabilizuoti ir kontroliuoti padėtį vietoje ir siekti abipusiai priimtino likusių klausimų sprendimo“, – priduriama pareiškime.

Indija ir Kinija dalijasi 3 500 kilometrų ilgio sienos atkarpa ir ginčijasi del kelių šios atkarpos vietų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)