Pastaruosius dešimt metų Ilinojuje jau galiojo mirties bausmės vykdymo moratoriumas, bet trečiadienį valstijos gubernatorius demokratas Patas Quinnas pasirašė įstatymą, galutinai uždraudžiantį vykdyti mirties bausmę žmonėms.

Jis taip pat pakeitė mirties bausmę įkalinimu iki gyvos galvos 15 kalinių, kuriems anksčiau paskelbtas mirties nuosprendis.

P.Quinnas sakė žurnalistams, kad priimdamas sprendimą dėl mirties bausmės panaikinimo, jis pakluso savo sąžinės balsui.

"Jeigu sistema negali suteikti šimtaprocentinės garantijos, kad nepadarysime klaidos, tai mums nereikia tokios sistemos, - sakė P.Quinnas. - Aš manau, kad pagrįsta ir teisinga atsisakyti mirties bausmės".

2000 metais tuometinis Ilinojaus gubernatorius George`as Ryanas įvedė mirties nuosprendžių vykdymo moratoriumą.

G.Ryanas priėmė šį sprendimą netrukus po to, kai iš mirtininkų kamerų buvo paleista daugiau kaip dešimt žmonių. Kai kuriems jų mirties bausmės nuosprendis buvo panaikintas po žurnalistinių tyrimų, per kuriuos pavyko įrodyti, kad jiems buvo pateikti klaidingi kaltinimai.

36 JAV valstijos, kaip ir anksčiau leidžia skelbti nuteistiesiems mirties bausmės nuosprendžius.

Pastaraisiais metais mirties bausmių vykdymų Jungtinėse Valstijose sumažėjo. 1998 metais jų buvo daugiausiai - tada mirties bausmė nuosprendžiai buvo įvykdyti 98 žmonėms, o 2010 - 46.

Nuo 1976 metų, kai Jungtinėse Valstijose po neilgo moratoriumo vėl buvo skelbiami mirties bausmės nuosprendžiai, daugiausiai kartų jie buvo įvykdyti Teksase - iš viso 466 žmonėms.

Praėjusių metų spalio mėnesį "Gallup" atliktas tyrimas parodė, kad 64 proc. amerikiečių pritaria tam, kad mirties bausmė būtų skiriama nuteistam žmogžudžiui, ir tik 30 proc. laikosi priešingos nuomonės.

Vis dėlto tai gerokai mažesnis pritarimas mirties bausmei nei 1994 metais, kai ją palaikė net 80 proc. apklausos dalyvių.