Kiek anksčiau Jungtinės Valstijos paskelbė ketinančios dislokuoti Azijoje vidutinio nuotolio raketų, o šie planai laikomi dalimi pastangų atsverti regione didėjančią Kinijos įtaką.

Pirmadienį Australija suskubo atmesti amerikiečių raketų dislokavimo šalyje galimybę.

„Mūsų to neprašoma, tai nesvarstoma, toks pasiūlymas mums nepateiktas. Manau, čia ir galime padėti tašką“, – sakė ministras pirmininkas Scottas Morrisonas, paprašytas pakomentuoti tokią galimybę.

Premjeras tai pareiškė kelios valandos po to, kai JAV gynybos sekretorius Markas Esperas ir valstybės sekretorius Mike'as Pompeo po derybų išvyko iš Sidnėjaus.

Australijos gynybos ministrė Linda Reynolds visuomeniniam transliuotojui ABC sakė, kad per susitikimą su M. Esperu iškėlė šį klausimą.

„Tiesiai jo paklausiau, ar galime sulaukti prašymo. Jis atsakė: „Ne“, – sakė ministrė.

Turint galvoje, kad Kinija yra labai svarbi Australijos prekybos partnerė, šalis atsidurtų itin keblioje padėtyje, jei iš savo ilgametės sąjungininkės Amerikos sulauktų oficialaus prašymo leisti dislokuoti raketas.

Politika Pekino atžvilgiu nuolat kelia įtampą tarp Vašingtono ir Kanberos, bandančios palaikyti gerus darbinius santykius su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu.

Australija yra pasirašiusi su Jungtinėmis Valstijomis abipusės gynybos sutartį, o Kinijai parduoda anglis bei geležies rūdą.

M. Pompeo per vizitą griežtai paragino partnerius „būti budriais“ dėl vis agresyvesnio Kinijos elgesio. Jis taip pat įspėjo Australijos politinę vadovybę, kad pavojinga dėl prekybos su Pekinu ignoruoti pažeidimus.

„Galite parduoti sielą už krūvą sojos pupelių arba apsaugoti žmones“, – sakė JAV valstybės sekretorius.

„Manome, jog įmanoma prekiauti su Kinija ir tuo pat metu reikalauti, kad jie laikytųsi tų pačių taisyklių“, – kalbėjo jis.

JAV jūrų pėstininkai nuo 2012 metų rotaciniu principu tarnauja Darvino mieste Australijos šiaurėje. JAV penktadienį pasitraukus iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties su Rusija, imta svarstyti, kad šiame mieste galėtų būti dislokuota vidutinio nuotolio raketų.

Ekspertai labiausiai tikėtina raketų dislokavimo vieta laiko amerikiečių karinius objektus Guamo saloje Ramiajame vandenyne.