Nusitaikė į nacionalinį vežėją


Čekijos specialiosios tarnybos apie tai tiesiai pareiškė savo šalies vyriausybei, kai Rusijos bendrovė "Aeroflot" pranešė norinti įsigyti Čekijos nacionalinį vežėją "Szech Airlines" (CSA).

Čekus labiausiai gąsdina, kad 51,17 proc. "Aeroflot" akcijų priklauso valstybei. Čekijos specialiosios tarnybos atkreipė dėmesį į tai, kam priklauso ši bendrovė, ir kad ji silpnai užtikrina skrydžių saugumą.

Nors Rusija tokį požiūrį linkusi priskirti stiprėjančiam Europoje antirusiškam "politiniam antagonizmui", iš tiesų Europa labiausiai bijo Rusijos verslo neskaidrumo ir jo suvalstybinimo. Būtent todėl Europos šalys vengia pasirašyti sutartį su bet kuria Rusijos bendrove, kol negauna informacijos iš savo specialiųjų tarnybų.

Siekia monopolizuoti energetikos rinką

Kiek anksčiau už čekus Ispanijos žvalgybos valdyba CNI apkaltino garsųjį Rusijos koncerną "Gazprom", kad jis bando monopolizuoti Europos energetikos rinką. Ispanijos spauda parašė, kad valstybinis Rusijos dujų milžinas veda derybas su Irano, Alžyro, Nigerijos ir Pusiaujo Gvinėjos dujų bendrovėmis ir siekia perimti iš Nigerijos į Europą nutiesto dujotiekio kontrolę.

Europoje vis garsiau kalbama ir apie Rusijos tiesiamus dujotiekius "Nord Stream" bei "South Stream", nes patys europiečiai niekaip nesugeba pradėti Rusiją apeisiančio dujotiekio "Nabucco" darbų. Jau dabar aišku, kad 2020 metais rusų baigti tiesti abu dujotiekiai tieks Europai daugiau kaip 45 proc. jai reikalingų dujų.

Labiausiai bijo lenkai ir lietuviai

Duodamas interviu britų dienraščiui "The Financial Times" Rusijos koncerno "LUKoil" viceprezidentas Leonidas Fedunas aiškino, kad Rusija ima trauktis iš Rytų Europos, pirmiausia dėl Lenkijos ir Lietuvos užimtos pozicijos, nes jose "vyrauja politinis antagonizmas Rusijos atžvilgiu".

Viceprezidentas neslėpė, kad "LUKoil" nori įsigyti dvi naftos perdirbimo įmones, priklausančias Lenkijos energetikos koncernui "PKN Orlen". Viena jų - "Mažeikių nafta". Tačiau tam prieštarauja Lietuvos ir Lenkijos prezidentai, aiškindami, kad bijo "ilgos Kremliaus rankos".

"LUKoil" kurso nekeičia

Europiečiai jau seniai sieja "LUKoil" su Rusijos valdžia. Kai "LUKoil" užsimanė įsigyti Ispanijos naftos koncerno "Repsol" akcijų, Ispanijos vyriausybė išsigando, kad šis Rusijos koncernas netaptų politiniu instrumentu.

Ispanų spauda nuolat pabrėžia, kad koncernas yra ne privatus, o valstybinis, nors rusai tai neigia aiškindami, jog 20,54 proc. jo akcijų priklauso Vagitui Alekperovui, 20 proc. - amerikiečių bendrovei "CononoPhilips", 9,21 proc. - Leonidui Fedunui, o likusios akcijos laisvai pardavinėjamos biržose. Kai Ispanijos vyriausybė įspėjo, kad vis vien nepritars šiam sandoriui, įsižeidę "LUKoil" atstovai pareiškė, jog neveda ir niekada nevedė jokių derybų dėl "Repsol" akcijų pirkimo, o Ispanijos žiniasklaida tik kelia bereikalingą triukšmą.

Vengrai pasipiktino austrais

Nesižavi rusų verslininkų atėjimu į savo šalį ir vengrai. Balandžio pradžioje Rusijos koncernas "Surgutneftegaz" įsigijo 21 proc. Vengrijos energetikos bendrovės "Mol" akcijų, kurios anksčiau priklausė Austrijos koncernui OMV. Vengrijos vyriausybė pasipiktino šiuo sandoriu ir nutarė pasirūpinti, kad būtų priimtas įstatymas, drausiantis tokius sandorius ateityje.

Be to, vengrai apkaltino "Mol" direktorių tarybos pirmininką Zsoltą Hernadi pataikavimu rusams. Vengrų susirūpinimas suprantamas, nes net patys rusai pripažįsta, jog nežino, kam iš tiesų priklauso "Surgutneftegaz".

Skverbimasis į Europos rinką rodo, kad Kremliaus ranka iš tiesų labai ilga, todėl suprantama, kad pagaliau ir Vakarų Europa ima jausti baimę. Pakanka prisiminti, kas atsitiko šią žiemą, kai Rusija sugalvojo nutraukti dujų tiekimą.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją