„Laura“ tapo uraganu, nešančiu vėją, kurio greitis siekia 120 km per val., ir dar stipresnius gūsius“, – sakoma JAV Uraganų centro pranešime.

„Per artimiausias 48 valandas prognozuojamas didelis sustiprėjimas, ir sausumą „Laura“ turėtų pasiekti kaip didelis uraganas“, – priduriama jame.

Audra vietomis taip pat atneš „didelių ir niokojančių bangų“, o iki 30 cm kritulių gali sukelti staigių potvynių, perspėjo meteorologai.

Pirmadienį audra smogė Kubai, kur atnešė smarkių liūčių ir potvynių, o prieš tai Haityje stichija nusinešė mažiausiai 20 žmonių gyvybių, įskaitant du vaikus.

Be to, audra pareikalavo keturių gyvybių Dominikos Respublikos sostinėje Santo Dominge.

Kiekvienais metais nuo birželio iki lapkričio audros kelia didelį pavojų Haičiui ir Dominikos Respublikai. Vien smarkios liūtys gali būti pavojingos vargingiausiems gyventojams, kurių daugelis įsikūrę rizikos zonose, prie kanalų ar griovių, kuriuos gali užgriūti nuolaužos ir kurie greitai išsilieti iš krantų.

Intensyvus audrų sezonas

Kubos sostinėje Havanoje pirmadienį siautėjo vėjas, kurio gūsių greitis siekė 104 km per val., o Maisi Gvantanamo provincijoje buvo užfiksuota aukštesnių nei 3 m bangų.

Stiprus vėjas plėšė skardinius stogus nuo namų ir vartė medžius, o valdžia evakavo mažiausiai 160 000 žmonių Gvantanamo, Kubos Santjago, Granmos ir Kamagvėjaus provincijose.

Iki lapkričio besitęsiantis Atlanto audrų sezonas šiemet gali būti vienas intensyviausių. JAV Uraganų centras prognozuoja net 25 vardus turinčias audras, o „Laura“ tėra 12-oji.

Blogėjant orams, energetikos įmonės sustabdė dalį naftos ir gamtinių dujų gavybos Meksikos įlankoje.

Smarkios liūtys ir staigūs potvyniai taip pat smogė Jamaikai ir Kaimanų Saloms.

Netoli Haičio sostinės Port o Prenso esančiame Petjonvilyje nuo kalnų besileidusios purvino vandens srovės padarė didelės žalos.

„Aš nežinojau, kad prognozuojami blogi orai. Mūsų rajone dažnai nebūna elektros, todėl negalėjau sekti naujienų per radiją“, – pasakojo Sony Josephas (Sonis Džozefas).

Atogrąžų audra „Marco“, kuri taip pat praūžė per Meksikos įlanką, nusilpo ir išsisklaidė antradienį prie Luizianos krantų prieš pasiekdama sausumą.

Nusilpus „Marco“, Meksikos įlankos pakrantė išvengė dviejų vienu metu siaučiančių uraganų grėsmės. Per 150 metų, kai kaupiama ši informacija, tokia padėtis susidariusi nebuvo.