Sidnėjaus pareigūnai suskaičiavo 17 įkaitų, du iš jų žuvo. Taip pat nukautas ir teroristas. Taigi naujausiais duomenimis, įkaitų drama pareikalavo 3 gyvybių, skelbia CNN.

Teroristas vilkėjo juodą liemėnę, todėl pareigūnai buvo susirūpinę, kad joje gali būti sprogmenų. Ginkluotas pareigūnų būrys ištuštino pastatą ir patikrino teroristą, naujienų portalui CNN teigė šaltiniai. Informacija, ar rasta sprogmenų, nebuvo pateikta.

Pareigūnas: padarysime viską, kad tai nepasikartotų

Policija patvirtino, kad buvo paimta 17 įkaitų. 

Apie 11 žmonių pastatą paliko apgulties metu.

Netrukus po įkaitų išlaisvinimo buvo surengta spaudos konferencija. Jos metu Sidnėjaus pareigūnas Andrew P. Scipione dėkojo visiems, kurie buvo įtraukti į šią dramą, ir gyrė juos už nepaprastą drąsą.

„Aš galiu patvirtinti, kad mes suskaičiavome 17 įkaitų: kai kurie jų labai sunkios būklės, kitiem – reikės gydymo. Yra 2 žuvusieji, kaip jūs ir pranešėte, tarp įkaitų 6 sužeistieji,“ - spaudos konferencijoje sakė Andrew P. Scipione.

Teroristas, anot pareigūno, operacijos metu buvo nušautas, taip pat sužeistas vienas pareigūnas.

„Aš kalbėjau su šiuo pareigūnu, jis yra pakankamai geros būklės ir netrukus bus išleistas iš ligoninės,“ - teigė pareigūnas.

Anot jo, sprendimas šturmuoti kavinę buvo priimtas, kai viduje nuaidėjo ne vienas šūvis - buvo baiminamasi, kad delsimas pareikalaus daugiau gyvybių. Pareigūnas teigia, kad išpuolį surengė vienas asmuo.

Pareigūnas teigė, kad dėl išpuolio jau pradėtas tyrimas, kai bus aiškesnių detalių, apie tai bus informuota, o šiuo metu, anot pareigūno, ne laikas spėlionėms ir spekuliacijoms.

Pareigūnas teigė, kad bus padaryta viskas, jog tokia situacija mieste nepasikartototų.

Kaip skelbia CNN, miesto gyvenimas sugrįžta į senas vėžias, gatvės pamažu pildosi. Pareigūnai paragino žmones grįžti prie savo darbų ir neleisti, kad šis įvykis paveiktų kasdienį gyvenimą.

Įkaitai bėgo baimės pilnais veidais

Vaizdo reportažuose buvo matyti mažiausiai šeši įkaitai, bėgantys iš kavinės, kurioje jie buvo laikomi.

Vietoje buvęs naujienų agentūros AFP reporteris sakė matęs kažką, užklotą kruvina paklode; matyt ten buvo negyvas žmogus, neštuvais išneštas iš kavinės, į kurią po virtinės sprogimų ir blyksnių įsiveržė ginkluoti specialiojo policijos būrio nariai.

Per Australijos televiziją „Channel 7“ buvo pranešta, kad žuvo mažiausiai du žmonės, dar trys buvo sunkiai sužeisti per minėtą operaciją.

Neilgai trukus po šturmo policijos atstovas pranešė, kad „operacija baigta“.

Vyras, vilkėjęs baltais marškiniais, išėjo iš kavinės į viršų iškeltomis rankomis. Jis parkrito ant žemės ir buvo apieškotas policijos pareigūnų, o po to nuvestas į šoną. Tuo tarpu saujelė įkaitų pabėgo iš įvykio vietos.

Po kelių akimirkų policininkai padėjo iš kavinės išeiti pagyvenusiai moteriai.

Keturi žmonės iš kavinės buvo išnešti neštuvais. Vienas iš šių žmonių įvykio vietoje buvo gaivinamas.

Nugriaudėjo virtinė sprogimų ir žybtelėjo šviesos, kai du policijos pareigūnai vaizdo įraše slinko pastato išėjimo link.

Kol policija išvedė kitą įkaitą, girdėjosi aliarmo signalai.

Tuomet buvo atsiųsta daugiau policijos ir greitosios pagalbos ekipažų.

Per televiziją rodyta, kaip išvežti ant neštuvų gulintys du žmonės, matyt, sužeisti.

Netoli įvykio vietos buvęs AFP reporteris sakė girdėjęs garsius sprogimus ir šūksnius, kai policininkai puolė į kavinės „Lindt“ pastatą, iš kurio ką tik išbėgo keli, penki ar šeši, įkaitai. Anksčiau dieną iš šios kavinės paspruko penki žmonės: trys vyrai ir dvi moterys.

Liudininkai matė, kaip vieną verkiančią moterį išvedė pareigūnai.

Šie dramatiški įvykiai prasidėjo, kai vietos žiniasklaida paskelbė ginkluoto užpuoliko tapatybę. Tvirtinama, kad tai 49-erių iranietis dvasininkas Manas Haronas Monisas.

Atskleista užpuoliko tapatybė

Pareigūnai įvardijo įkaitus Sidnėjaus „Lindt Cafe“ laikančio asmens tapatybę – skelbiama, kad tai dvasininku save vadinantis Manas Haronas Monisas.

Tikrasis vyro vardas – Manteghi Bourjedi. Į Australiją iš Irano jis atvyko 1996 metais. Vėliau jis pasikeitė vardą ir ėmė vadintis šeichu Haronu.

M. H. Monisas žinomas Australijos pareigūnams. Žiniasklaidos dėmesio jis susilaukė išsiuntinėjęs laiškus žuvusių Australijos karių artimiesiems ir taip išreiškęs protestą dėl konflikto Afganistane.

Sidnėjaus policijos teigimu, M. H. Monisas, tvirtinantis, kad kavinės viduje ir netoli jos padėjo po sprogmenį, jiems gerai žinomas.

„Channel Nine“ žurnalistė Airlie Walsh „Sky News“ sakė, kad tarp šiuo metu minėtajam asmeniui pateiktų kaltinimų yra ir bendrininkavimas įvykdant žmogžudystę, ir kaltinimai seksualine prievarta.

„M. H. Monisui pateiktų kaltinimų sąrašas labai ilgas ir tikrai keliantis nerimą. Jis labai paslaptingas žmogus, uždaras, tačiau garsėjantis prievartos proveržiais“, – teigia žurnalistė.

A.Walsh pridūrė, kad vyras į Australiją iš Irano persikėlė 1996 metais.

Paskelbti vaizdo įrašai, kuriuose matyti Sidnėjaus kavinėje laikomi įkaitai

Manas Haronas Monisas
Vaizdo įrašų portale „Youtube“ paskelbti keli vaizdo įrašai, kuriuose matyti Sidnėjaus kavinėje laikomi įkaitai.

Jie perduoda užpuoliko reikalavimus.

Socialinėje žiniasklaidoje skelbiami vaizdo įrašai, kuriuose nufilmuoti keturi „Lindt Cafe“ kavinėje įkaitais laikomi asmenys.

Įrašuose matoma, kaip įkaitės prie juodos spalvos vėliavos su arabiškais užrašais grobiko vardu vardija keliamus reikalavimus.

Naujojo Pietų Velso policijos pareigūnai prašo žiniasklaidos neskelbti detalios su pagrobėjo reikalavimais susijusios informacijos.

Iš „YouTube“ šie vaizdo įrašai jau pašalinti.

„Channel Seven“ reporteris Chrisas Reasonas, kurio darbas yra kitoje kavinės pusėje, tvirtina, kad ten gali būti iki 15 įkaitų.

„Pro „Martin Place“ esančios redakcijos langus matome, kaip ginkluotas vyras rotuoja įkaitus, jie statomi prie langų. Kartais taip išstovi ir po dvi valandas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ skelbia žurnalistas.

„Priėjau prie durų, viduje buvo žmonių. Bandžiau jas atidaryti, bet jos buvo užrakintos. Man tai pasirodė labai keista, nes jos niekada nebūna užrakintos. Viduje vaikščiojo kepurę užsimaukšlinęs barzdotas vyras“, – apie įtariamą pagrobėją „Australian Broadcasting Corp“ pasakojo kavinės darbuotojas, prisistatęs Bruno vardu.

Vaikinas prisipažino tiesiog nuėjęs.

Remiantis turimomis neryškiomis nuotraukomis, galima teigti, kad pagrobėjas – vidutinio amžiaus vyras su raiščiu ant galvos, jis vilki baltus marškinius.

Australijos vyriausybė rugsėjo mėnesį padidino terorizmo pavojaus laipsnį, sunerimus, kad dešimtys australų, kurie kovojo džihadistų gretose Irake ir Sirijoje, gali grįžti namo radikalizuoti ir vykdyti „vienišų vilkų“ atakas.

Reaguodamas į :„nerimą keliančius“ įvykius, Australijos ministras pirmininkas Tony Abbottas sušaukė nacionalinio saugumo vadovų susitikimą.

Praėjus šešioms valandos po kavinės užėmimo, iš jos išbėgo trys vyrai – du pro priekines duris ir vienas pro avarinį išėjimą. Dar maždaug po valandos iš kavinės pabėgo dvi kavinės darbuotojos. Kol kas neaišku, ar įkaitai pabėgo, ar buvo paleisti.

Viena iš moterų buvo Elly Chen, kurios sesuo Nicole (Nikol) parašė tinkle „Facebook“: „Pagaliau tave matau. Labai džiaugiuosi, kad tu saugi!“.

Tarp kavinėje likusių žmonių yra Indijos informacinių technologijų milžinės „Infosys“ darbuotojas, pranešė kompanija, kurios Indijos, Britanijos ir Kanados padalinių vadovai išreiškė savo susirūpinimą dėl šio įvykio tinkle „Twitter“.

Kaip pranešė Baltieji rūmai, apie šią krizę buvo informuotas prezidentas Barackas Obama.

Derybininkai „užmezgė ir palaiko ryšį“ su ginkluotu vyru, kuris laiko paėmęs įkaitus, pranešė Naujojo Pietų Velso valstijos policijos komisaro pavaduotoja Catherine Burn. – Turime inforamcijos, kuri leidžia manyti, kad kol kas niekas nenukentėjo“.

Televizijos „Channel Seven“ reporteris Chrisas Reasonas, kurio tarnyba yra priešais minėtą kavinę, parašė tinkle „Twitter“: „Iš Martino aikštės naujienų biuro mes suskaičiavome apie 15 įkaitų, ne 50; ten yra moterų, vyrų, jaunų, senyvų, bet vaikų nėra“.

„Matome kaip užpuolikas keičia įkaitus, verčia juos stovėti prie lango, kartais po dvi valandas be pertraukos“, – pridūrė jis.

Žurnalistas Chrisas Kenny, buvęs „Lindt“ kavinėje prieš pat įkaitų dramos pradžią, sakė supratęs, kad automatiškai slankiojančios stiklinės durys buvo išjungtos.

Jis dar pridūrė, kad moteris, mėginusi įeiti jam išeinant, matė kažkokį ginkluotą asmenį, kuris sakęs „iškelkite rankas“.

Įkaitų dramos vieta, Martino aikštė, yra Sidnėjaus finansų centras, kuriame įsikūrusios svarbios įstaigos, kaip Naujojo Pietų Velso parlamentas, JAV konsulatas, Australijos centrinis bankas, Sandraugos Australijos bankas.

Daugelis parduotuvių ir įstaigų pirmadienį anksti užsidarė, paprastai judriose gatvėse – tik vienas kitas praeivis. Netoliese esantis Sidnėjaus operos teatras, kurį anksčiau pirmadienį evakavo policija, atšaukė vakarinius spektaklius.

„Liūdna pagalvojus, kad tai mano namai ir kad taip gali nutikti bet kur“, – sakė viena praeivių, Rebecca Courtney.

Sidnėjaus centre esančioje populiarioje kavinėje antradienį, vos po vidurnakčio, ginkluotas vyras, mosuodamas islamistų vėliava, vis dar šiurpino kavinės darbuotojus ir lankytojus, nors penkiems įkaitams pavyko pabėgti ir išgelbėti savo gyvybes. Kiek vėliau policija pradėjo kavinės šturmą.

Prieškalėdinis košmaras kavinėje „Lindt“ Sidnėjaus Martino aikštėje prasidėjo pirmadienio rytą – aplinkinės įstaigos buvo uždarytos, minios lauke išgaravo, o jas pakeitė policija ir įtampa.

Vyriausybė sakė nežinanti aiškaus šio išpuolio motyvo, nors atrodo, kad užrašas vėliavoje yra šahada – „Nėra kito dievo, išskyrus Dievą, ir Muhammadas yra Dievo pasiuntinys“ – laikoma pirmuoju ir musulmonų tikėjimo stulpų, panaši į maldą „Tėve mūsų“ krikščionybėje. Šis užrašas dažnas visoje islamo kultūroje; jis yra ir žalioje Saudo Arabijos vėliavoje. Džihadistų juodos vėliavos taip pat yra su užrašyta šahada.

Policija visą naktį vedė derybas, o internete pasirodė vaizdo įrašų, kuriuose iš pažiūros pavargę įkaitai kartoja savo pagrobėjo reikalavimus. Tiesa, netrukus šie įrašai iš svetainės „YouTube“ dingo.

Vyriškis, kaip pranešama, ginkluotas šautuvu, paskelbė virtinę reikalavimų ir australų žiniasklaidoje, tačiau vėliau ir jie buvo pašalinti, policijai paprašius jų neviešinti.