Amsterdame į „Apple“ elektronikos prekių parduotuvę judriame Leidsepleino rajone antradienio pavakarę įsiveržęs, kaip nurodoma, 27 metų vyras iš Amsterdamo, turėjo šaunamąjį ginklą ir sukėlė penkias valandas trukusią dramą.

Slepiamųjų spalvų drabužiais vilkėjęs užpuolikas įkaitu paėmė 44 metų britą, skelbiama pranešimuose. Dar keturi parduotuvėje buvę žmonės slėpėsi sandėliuke.

Iš pradžių buvo baimintasi, kad įtariamasis įkaitais laiko keletą žmonių. Pranešama, kad jis veikiausiai nežinojo, kad pastate slepiasi daugiau žmonių.

Naktį surengtoje spaudos konferencijoje policijos viršininkas Frankas Paauwas nurodė, kad galiausiai policijos sulaikytas įtariamasis reikalavo 200 mln. kriptovaliuta.

Įtampos kupina drama baigėsi maždaug 22 val. 30 min. vietos (23 val. 30 min. Lietuvos) laiku, kai įkaitas paprašė vandens. Jis išėjo iš pastato ir pradėjo bėgti, o įtariamasis jį išsivijo iš paskos.

Policijos automobiliui partrenkus įtariamąjį, jam dar gulint ant kelio robotas patikrino, ar jis neturi sprogmenų. Tuo metu kelią raižė policijos snaiperių šautuvų lazerių šviesos.

„Specialiųjų pajėgų automobilis sureagavo labai adekvačiai ir greitai“, – sakė F. Paauwas, pasveikinęs įkaitą už jo drąsą.

„Įkaitas atliko didvyrišką vaidmenį. Per kelias sekundes jis užbaigė šią įkaitų situaciją, kitaip tai būtų buvusi dar ilgesnė bjauri naktis“, – kalbėjo jis.

Iš viso iš pastato buvo evakuota apie 70 žmonių, o teritorija aplink parduotuvę buvo aptverta.

Įtariamasis buvo nuvežtas į ligoninę „sunkiai sužeistas“, nurodė F. Paauwas.

Įvykio tyrimas tęsiamas, pridūrė jis.

Policija buvo iškviesta apie 17 val. 40 min. vietos (18 val. 40 min. Lietuvos) laiku dėl ginkluoto vyro „Apple“ parduotuvėje. Iš nuotraukų buvo manoma, kad vyras dėvi sprogstamąją liemenę.

Pasak F. Paauwo, iš karto buvo dislokuoti keli specialūs policijos padaliniai, o pirmieji atvykę buvo apšaudyti iš automatinio ginklo.

Vėliau jis tviteryje paskelbė, jog vyras neturi sprogmenų.

Trečiadienį Nyderlanduose buvo uždarytos visos „Apple“ parduotuvės. Kompanija pranešė, kad vieta, kurioje vyko antradienio incidentas, bus uždaryta ir ketvirtadienį.

Leidsepleinas yra populiarus tarp turistų, garsėjantis savo šurmuliuojančiais barais ir kavinėmis. Vos prasidėjus antradienio įvykiams rajonas buvo greitai uždarytas, taip pat užsidarė barai, restoranai ir teatrai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją