Kaip informuoja telegraph.co.uk, Hayat Boumeddiene sakė tyrėjams, jog Amedy Coulibaly nuomone, neteisybę patyrę žmonės turi teisę su ginklu priešintis engėjams. Tiesa, ji pridūrė, kad jie abu smerkė kruvinus išpuolius.

Praėjusį penktadienį A. Coulibaly buvo nušautas. Jis nušovė policininkę, taip pat nužudė keturis žmones, kai Paryžiaus košerinio maisto parduotuvėje paėmė kelis pirkėjus įkaitais.

Jo 26 m. iki šiol policijos ieškoma mergina taip pat yra sakiusi detektyvams, kad priėmė islamą po sunkios vaikystės – ji augo atskirta nuo tėvų, pas globėjus.

Turkijos su terorizmu kovojantys pareigūnai pranešė užfiksavę H. Boumeddiene mobiliojo telefono signalą pasienio miestelyje netoli Sirijos teritorijos, kontroliuojamos „Irako ir Levanto islamo valstybės“ (ISIL).

Hayat Boumeddiene
Mobiliojo telefono signalą užfiksavo Akcakale miestelyje sausio 8 d., vėliau jis dingo. Miestelyje gyvena prijaučiančiųjų ISIL, o vingiuotą sieną į Siriją lengva kirsti.

H. Boumeddiene atskrido į Stambulą iš Paryžiaus per Madridą sausio 2 d. Stambulo oro uosto apsaugos kameros užfiksavo jos atvykimą.

Prancūzų teisėsaugininkai tik sausio 9 d. pranešė jos pavardę turkų teisėsaugos pareigūnams. Turkų policija tikino neturinti duomenų, kad dar kas iš teroristų būtų keliavę per Turkiją. Tačiau pirmadienio rytą patvirtinta, kad moteris, įtariama palaikiusi ryšius su islamistais kovotojais, praeitą savaitę įvykdžiusiais kelis kruvinus išpuolius Paryžiuje, sausio 8 dieną atvyko į Siriją per Turkiją, nurodė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu.

Valstybinė Anatolijos naujienų agentūra pirmadienį citavo ministro žodžius, kad įtariamoji H. Boumeddiene atskrido į Stambulo oro uostą sausio 2 dieną iš Madrido ir buvo apsistojusi viename viešbutyje.

Prancūzų policija teigia, jog H. Boumeddiene tebėra pagrindinė išpuolių liudininkė. Ji nuolat palaikė ryšį su Cherifo Kouachi žmona Izzana Hamyd. Ch. Kouachi – vienas iš teroristų, nušovusių 12 žmonių „Charlie Hebdo“ redakcijoje.

Per 2014 m. jos susiskambino apie 500 kartų. Policijai tai įrodymas, kokios artimos buvo užpuolikų grupuotės.

Šaltinis iš teisėsaugininkų teigė: „Ji buvo ir tebėra laikoma svarbia liudytoja, jau vien todėl, kad penkerius metus buvo A. Coulibaly kompanionė.“

Faktai apie jos vaikystę išaiškėjo iš 2010 m. policijos medžiagos. Tada policijai aiškinosi jų ryšius su Smainu Ait Ali Belkacemu po šio nepavykusio pabėgimo iš kalėjimo.

Pastarasis suplanavo 1995 m. išpuolį Paryžiaus metro.

H. Boumeddiene gimė didelėje alžyriečių šeimoje, kurioje augo septyni vaikai. Motina mirė, kai ji buvo dar maža. 2010 m. ji teigė tyrėjams: „12-os metų mane atidavė globėjams, nes prieštaravau, kad motinai mirus tėvas greitai vėl vedė. Kelis kartus keičiau globėjus, nes mane dažnai mušdavo.“

Jos tėvas Mohamedas tebegyvena Paryžiaus priemiestyje. Praėjusį sekmadienį jis ir jo šeimos nariai atsisakė bendrauti. Vyriškio lankomą mečetę saugojo ginkluoti prancūzų policininkai.

H. Boumeddiene teigė susipažinusi su A. Coulibaly per bendrus draugus.

„Abu susidomėjome islamu. Tai įvyko greitai. Manau, Amedy rado balansą“, – pasakojo mergina.

Ji sakė, kad islamas suteikė jai ramybę po sunkios vaikystės, jame ji rado atsakymus į visus klausimus.

Hayat Boumeddiene ir Amedy Coulibaly

Greitai po pažinties su A. Coulibaly ji nusprendė dėvėti galvos apdangalą, bet dėl to neteko kasininkės darbo.

„Kartais būna sunku, tačiau tai mano asmeninis pasirinkimas“, – teigė mergina.

Paklausta, ar pora kabėdavo apie „al Qaedos“ išpuolius, ji atsakė: „Taip... Iš esmės mūsų požiūriai sutampa. Smerkiame visus išpuolius.“

Ji pridūrė, kad A. Coulibaly „irgi smerkia išpuolius, bet jam atrodo... Kaip čia pasakius, jei nekaltiems žmonėms okupuotose šalyse atsitinka blogi dalykai, normalu, kad tie neteisybę patyrę žmonės ginasi ir pakelia ginklus prieš engėjus.“

Prancūzijos pareigūnai padarė pažangą tirdami ataką prieš žydų maisto parduotuvę

Tyrime dėl įkaitų dramos vienoje Paryžiaus košerinio maisto parduotuvėje buvo pasiekta reikšminga pažanga, kai praeitą savaitgalį buvo rastas butas, kuriame tikriausiai slapstėsi tą ataką surengęs Amedy Coulibaly, dabar įtariamas dėl kelių išpuolių Prancūzijos sostinės priemiesčiuose.

A.Coulibaly DNR jau buvo aptikta pietiniame Paryžiaus priemiestyje Monrūže – toje vietoje, kur praeitą ketvirtadienį buvo nušauta viena policijos pareigūnė. Per išpuolį košerinio maisto parduotuvėje panaudotas ginklas taip pat buvo susietas su kulkomis, sunkiai sužeidusiomis vieną bėgiotoją per trečiadienio vakarą įvykdytą išpuolį Paryžiaus pietvakariniame priemiestyje Fontne o Rozė, kuriame gyveno A.Coulibaly.

Dabar manoma, kad A.Coulibaly, ne kartą teistas už ekstremistinę veiklą, gali būti susijęs ir su užminuotu automobiliu, kuris sprogo ketvirtadienio vakarą kitame pietiniame Paryžiaus priemiestyje.

Sekmadienio rytą internete paskelbtame viename vaizdo įraše, kuris buvo greitai pašalintas, buvo sakoma, kad įkaitų drama Vensano rajone esančioje parduotuvėje, policininkės nužudymas Monrūže ir automobilio sprogdinimas yra A.Coulibaly surengti išpuoliai.

Tas 32 metų islamistas panašų pareiškimą išsakė duodamas interviu telefonu televizijai BFMTV, kai buvo užgrobęs parduotuvę, kurioje jis nušovė keturis žmones.

Minėtame vaizdo pranešime ilgus baltus marškinius vilkintis vyras, labai panašus į A.Coulibaly, skelbia esantis džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) narys ir sako esantis susijęs su Cherifu Kouachi (Šerifu Kvaši) bei jo broliu Saidu, praeitą trečiadienį įvykdžiusiais kruviną išpuolį prieš satyrinį savaitraštį „Charlie Hebdo“.

„Broliai iš mūsų komandos – jie padarė „Charlie Hebdo“, – sakė vaizdo įraše matomas vyras, turėdamas omenyje 12 žmonių gyvybių nusinešusį išpuolį to leidinio redakcijoje Paryžiaus centre. Dviem dienomis vėliau broliai Kouachi buvo nukauti per susišaudymą su policija, užspeitusia juos viename miestelyje į šiaurės rytus nuo Paryžiaus.

„Aš taip pat ėmiausi šiokių tokių veiksmų prieš policiją, kad poveikis būtų didesnis, – vaizdo įraše sakė vyras, kurio tapatybė tyrėjai sekmadienį dar nebuvo patvirtinę. – Sugebėjome sinchronizuoti (savo veiksmus) ir pasirodėme tuo pačiu metu ... Jeigu puolate kalifatą, nes pulsime jus.“

Pareigūnai išsiaiškino, kad A.Coulibaly buvo gerai ginkluotas: pasibaigus parduotuvės apsiausčiai, tyrėjai joje rado du Tokarevo pistoletus, du Kalašnikovo automatus ir dinamito lazdelių.

Tyrėjai dabar mano, kad A.Coulibaly tikriausiai buvo sukaupęs dar didesnį arsenalą, kai buvo rasta jo numanoma buveinė per naktinę kratą Paryžiaus pietiniame priemiestyje Žantiji.

Apieškoję butą, kuriuo A.Coulibaly, kaip manoma, naudojosi nuo sausio 4 dienos, pareigūnai rado dar keturis Tokarevo pistoletus, revolverį, šaudmenų, mobilųjį telefoną, ašarinių dujų, policijos švyturėlį, neperšaunamą liemenę ir žiūronus.

Jie taip pat rado Koraną ir juodų vėliavų, panašių į naudojamas IS. Viena iš jų taip pat buvo panaudota kaip fonas sekmadienį internete paskelbtame vaizdo įraše.

Policija tą butą rado pagal A.Coulibaly telefono pokalbių informaciją, jo mobiliojo telefono prisijungimo prieš vietos ryšio bokštų duomenis ir vieno liudininko, atpažinusio įtariamąjį, parodymus, sakė vienas šiam tyrimui artimas šaltinis.

Prancūzijos prokuratūra, dalyvaujanti tyrimuose dėl atakos prieš „Charlie Hebdo“, nužudymo Monrūže ir išpuolio žydų parduotuvėje, sekmadienį paskelbė pradėjusi antiteroristinį tyrimą dėl atakos, per kurią buvo pašautas bėgiotojas.

Policija taip pat ieško A.Coulibaly partnerės ir tikėtinos bendrininkės H. Boumeddiene, kuri, kaip manoma, pabėgo į Siriją.