65 metų ekonomistas grįš į teisiamųjų suolą – šįkart Prancūzijos šiauriniame Lilio mieste – kur yra kaltinamas priklausęs prostitucijos tinklui, kuriuo D.Strausso-Kahno aplinkos veikėjai naudojosi organizuodami jam sekso orgijas Briuselyje, Paryžiuje ir Vašingtone.

Per tris savaites truksiantį bylos nagrinėjimą tikriausiai bus paviešinta šokiruojančių detalių apie grupinio sekso epizodus ir aukščiausio lygio prostitučių veiklą.

D.Straussas-Kahnas bus teisiamas kartu spalvingais veikėjais, tarp kurių esama prabangių viešbučių vadovų, policijos pareigūnų, masonų ir vieno viešnamio savininkas, turintis pravardę „Suteneris Dodo“.

Šis teismo procesas taps naujausiu virtinėje bylų, suteikusių progą teisėjams ir žurnalistams praverti žmogaus, kuris anksčiau buvo laikomas potencialiu varžovu buvusiam Prancūzijos prezidentui Nicolas Sarkozy, miegomojo duris.

Buvusio TVF vadovo, Prancūzijoje dažniausia vadinamo tiesiog DSK, karjera subyrėjo 2011 metais, kai jis buvo išvestas surakintas antrankiais priešais žurnalistų kameras po to, kai vieno Niujorko viešbučio kambarinė apkaltino jį seksualiniu užpuolimu.

Nors tada baudžiamieji kaltinimai buvo panaikinti, o civilinė byla buvo užbaigta taikos sutartimi, D.Strausso-Kahno pažeminimas nesibaigė. Į viešumą iškilo sukrečiančių faktų – pradedant neištikimybės epizodais ir baigiant naujais kaltinimais dėl smurto prieš moteris.

Vėliau, praėjus šešiems mėnesiams po skandalo Niujorke, D.Strausso-Kahno vardas pasirodė tyrime dėl prostitucijos tinklo, veikusio šiaurės Prancūzijoje ir Belgijoje. Tas tyrimas tapo žinomas kaip „Carlton“ byla, o šis pavadinimas siejamas su vienu iš prabangių viešbučių Lilyje, kuriame vietos verslininkai ir policijos pareigūnai esą organizuodavo audringas orgijas.

Prisipažįsta esąs „ištvirkėlis“

Šis tyrimas dėl prostitucijos tinklo atskleidė, kad kai kurioms prostitutėms buvo sumokėta už dalyvavimą orgijose, kuriose dalyvavo ir D.Straussas-Kahnas, kaltinamas „sąvadavimu sunkinančiomis aplinkybėmis organizuotoje grupėje“.

Žilaplaukis buvęs finansų ministras pripažįsta, kad yra „ištvirkėlis“, kuriam patinka orgijos, bet visados neigė žinojęs, kad tose linksmybėse dalyvavusioms moterims buvo mokama.

Tai yra svarbiausias bylos dalykas ir kaltintojai stengsis įrodyti, jog jis žinojo, kad moterys, kurios negailėjo jam dėmesio, buvo prostitutės, ir jog jis suvaidino tam tikrą vaidmenį organizuojant jų dalyvavimą.

Prancūzijoje prostitucija yra legali, tačiau sąvadavimas – ne.

Sąvadavimas įstatymo požiūriu yra daug platesnė sąvoka nei įprastas prostitučių agento apibrėžimas ir apima pelnymąsi iš prostitucijos, pagalbą ir kurstymą užsiimti prostitucija.

Tačiau net kaltintojai nesutaria dėl to, ar pakanka įrodymų, kad D.Straussas-Kahnas stotų prieš teismą ir galbūt gautų 10 metų kalėjimo bausmę. 2013 metais prokuroras Fredericas Fevre'as ragino panaikinti kaltinimus, bet tyrimą atliekantys teisėjai nurodė teisti D.Straussą-Kahną.

Siautulingos orgijos

Tyrimo metu teisėjai nustatė, kad D.Straussas-Kahnas būdavo „vakarėlio karalius“, ir siekia įrodyti, kad vien jo dalyvavimas skatino prostituciją, nes jo palyda tuos renginius organizuodavo pagal jo darbotvarkę.

Minimų susitikimų dalyviai kalbėjo apie „siautulingas orgijas su daugybe čiužinių ant grindų“ ir sakė, kad D.Straussas-Kahnas savo dėmesį skirdavo kelioms moterims iš karto, tvyrant atmosferai, labiau primenančiai „gryną seksualinę konsumaciją“, o ne tipinius svingerių susitikimus.

Prieš prasidedant pačiam teismo procesui, teismas pirmadienį užsiims virtine procedūrinių prašymų, tarp kurių yra vienos parodymus duosiančios prostitutės prašymas teismą rengti už uždarų durų.

Antradienį pirmasis iš 14 kaltinamųjų kalbės buvęs „Carlton“ viešųjų ryšių vadybininkas Rene Kojferis, kuris yra kaltinamas tuo, kad parūpindavo prostitučių „vyrams su gerais ryšiais“, dažnai – savo viešbutyje.

Jis taip pat yra kaltinamas tuo, kad reklamavo kitą kaltinamąjį, sąvadautoją, kuriam priklauso virtinė viešnamių netoli Prancūzijos sienos Belgijoje, kur taisyklės ne tokios griežtos.

Dominique'as Alderweireldas, pravarde „Dodo la Saumure“ (apytiksliai „Skumbrė Dodo“), kuri prancūzų žargonu reiškia sąvadautoją, kaip teigiama, parūpindavo R.Kojferiui prostitučių, kurių kai kurios buvo pasamdytos dalyvauti orgijose su D.Straussu-Kahnu.

D.Straussas-Kahnas prasidedant teismo procesui dalyvaus, jo kryžminė apklausa bus pradėta vasario 10 dieną.