„Tikimės, kad jie nepadarys naujos strateginės klaidos. Be abejo, bet kokios strateginės klaidos atveju jie susidurs su ryžtingu Irano atsaku“, – per televiziją transliuotoje spaudos konferencijoje kalbėjo iraniečių vyriausybės atstovas Ali Rabiei.

Jungtinių Valstijų žiniasklaida, remdamasi neįvardytais pareigūnais, pranešė, kad Iranas planavo prieš lapkritį įvyksiančius JAV prezidento rinkimus nužudyti amerikiečių ambasadorę Pietų Afrikos Respublikoje.

„Į bet kokią bet kokios formos Irano ataką prieš Jungtines Valstijas bus atsakyta ataka prieš Iraną, kuri bus tūkstantį kartų didesnė!“ – pirmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Trumpas.

A. Rabiei pareiškė apgailestaujantis, kad „į pasaulio valdymą ir tvarkymą pretenduojančios šalies prezidentas tokiu silpnu pagrindu išsako skubotus, darbotvarkės diktuojamus ir abejotinus komentarus“.

Vyriausybės atstovas perspėjo, kad reaguojant į minėtus pranešimus „nebūtų pasiekta nieko kito, išskyrus sutrikdytą ramybę regione ir pasaulyje“, ir patarė D. Trumpui „susilaikyti nuo naujo avantiūrizmo... savo siekio laimėti naują kadenciją prezidento poste labui“.

Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas pirmadienį pareiškė, kad pranešimai apie nužudymo sąmokslą yra nepagrįsti, ir pridūrė, kad tai yra „pasikartojančių supuvusių metodų kurti Iranui priešišką atmosferą tarptautinėje scenoje“ dalis.

Vašingtono ir Teherano santykiai yra įtempti nuo pat 1979-ųjų Irano revoliucijos. Įtampa labai padidėjo D. Trumpui 2018 metų gegužę vienašališkai pasitraukus iš svarbios tarptautinės sutarties su Iranu dėl jo branduolinės programos.

Irano karinis jūrų laivynas praėjusią savaitę paskelbė nuvijęs amerikiečių orlaivius, skridusius arti rajono, kur netoli strategiškai svarbaus Hormūzo sąsiaurio vyko karinės pratybos. Pasak kariškių, tris JAV orlaivius, įskridusius į Irano oro gynybos identifikavimo zoną, pastebėjo šalies oro pajėgų radiolokatoriai.

Vienas iš tų orlaivių buvo JAV dronas RQ-4: tokį patį aparatą iraniečiai numušė praėjusių metų birželį, jam esą pažeidus šiitiškos respublikos oro erdvę. Vašingtonas tokį teiginį neigia.