Spalvingais kostiumais pasipuošę eitynių dalyviai linksminosi karštyje, mojuodami vaivorykštės spalvų vėliavomis ir šokdami pagal elektroninę muziką, kol Tel Avivo, laikomo reta LGBTQ+ tolerancijos oaze regione, gatvėmis lėtai judėjo dekoruotos platformos, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

„Tai turėtų būti kova už LGBT teises, bet tai labiau vakarėlis. Taigi... aš mėgaujuosi vakarėliu“, – sakė 29 metų Liat Shana, dėvėjusi blizgantį žalią peruką ir derančia spalva nusidažiusi antakius.

Švietimo srityje dirbantis 28 metų Avivas Galas sakė, jog „svarbu“ parodyti, kad yra „labai daug žmonių, kurie nori teisių LGBT bendruomenei, ir kad mes iš tikrųjų esame lygūs“.

Tel Avivo meras Ronas Huldai pažymėjo, kad nors LGBTQ+ bendruomenės nariai Izraelyje vis dar „susiduria su kliūtimis“, padėtis gerėja.

„Visiškai uždrausta konversinė terapija, homoseksualūs vyrai dabar gali aukoti kraujo, o tos pačios lyties poroms įteisinta surogatinė motinystė“, – sakė R. Huldai per eitynių atidarymą.

Merijos atstovo spaudai duomenimis, renginyje dalyvavo daugiau kaip 170 000 žmonių.

Tel Avivas visada buvo ir bus svetingi namai visiems translyčiams žmonėms, lesbietėms, gėjams, queer žmonėms ir nedvinarės tapatybės žmonėms, – sakė R. Huldai. – Čia jie visada bus svarbūs, čia jie visada laukiami.“

2019 metais eitynėse dalyvavo apie 250 000 žmonių, o praėjusiais metais įvykusiame pirmajame miesto „Pride“ renginyje po COVID-19 pandemijos dalyvavo apie 100 000 žmonių.

Izraelio požiūris į homoseksualumą yra atviriausias Artimuosiuose Rytuose, čia – ypač Tel Avive – gyvena didelė ir įtakinga LGBT bendruomenė.

Tačiau kai kurie LGBTQ+ bendruomenės nariai kaltina Izraelio valdžios institucijas siekiu suteikti liberalų atspalvį įvaizdžiui, kurį suteršė Izraelio vykdoma palestiniečių teritorijų okupacija.

Praėjusią savaitę konservatyvioji Jeruzalė surengė nedideles „Pride“ eitynes, per kurias buvo taikomos griežtos saugumo priemonės.

2015 metais „Pride“ eitynės Jeruzalėje baigėsi tragedija, ultraortodoksų žydui peiliu subadžius 16-metę merginą ir sužeidus dar kelis žmones.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)