ES pirmininkavimą baigiančios Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius atkreipia dėmesį, kad pareigūnų veiksmai būtent naktį, kai šalyje vieši ES atstovai, kvepia specialiu santykių žlugdymu. Pasak jo, Ukrainos valdžia viešai parodė ignoruojanti Europos Sąjungos ir JAV atstovų, šiuo metu besilankančių Kijeve, raginimus nesiimti naujų žingsnių, kurie pablogintų padėtį. Anot ministro, tokie veiksmai prieštarauja Ukrainos kaip Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos pirmininkės pareigoms ir atsakomybei. Tuo tarpu JAV valstybės Johnas Kerry irgi išplatino laišką ir pereiškė jaučiantis "pasibjaurėjimą" dėl to susidorojimo.

ES išorės politikos vadovė Catherine Ashton antradienį atvyko bandyti išspręsti priešpriešą tarp Ukrainos saugumo pajėgų ir eurointegraciją palaikančių demonstrantų, ji Kijeve dalyvauja taikinamosiose derybose. Ji irgi pasipiktino Ukrainos valdžios dviveidyste ir bandymu prisidengti naktimi.

Prezidento Viktoro Janukovyčiaus, nusprendusio nepasirašyti svarbios sutarties su Europos Sąjunga (ES), oponentai naktį budėjo aikštėje kai milicijos elitinis dalinys „Berkut“ ir VRM specialiosios pajėgos juos puolė 2 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Tūkstančiai milicininkų apsupo aikštę, o vėliau į ją įžengė, savo skaičiumi priversdami demonstrantus atsitraukti nuo aikštę kertančios gatvės, pranešė vienas ten esantis naujienų agentūros AFP korespondentas. Policija taip pat ardė barikadas, kurias protestuotojai buvo įrengę aplink aikštę, ir nugriovė kelias jų palapines.

Liudininkai tvirtina, kad milicija išsivežė keletą žmonių

Tačiau protestuotojai susitelkė aplink pagrindinę sceną viename aikštės gale, o žmonių kas minutę daugėja, nes opozicijos lyderiai paragino savo šalininkus skubėti į Maidanu vadinamą aikštę. Ukrainos opoziciją palaikanti televizija „5 kanal“ nurodė, kad Nepriklausomybės aikštėje po policijos veiksmų protestuotojų padaugėjo iki 10 tūkst. protestuotojų ir kad padėtis tampa vis labiau chaotiška.

Vienas iš protestuojančiųjų, Nikita Petykas, „Channel 5“ tvirtino mastęs, kaip milicijos pareigūnai keletą žmonių nuvedė į savo furgoną ir išvežė. Vyras teigia taip pat buvęs sulaikytas, tačiau vėliau
milicininkai jį paleido, nes nenorėjo, kad jis filmuotų furgono viduje. Liudininkas teigia, kad vienas iš sulaikytųjų patyrė galvos traumą, jis  kraujavo. Visa tai vyko tarp trečios ir ketvirtos valandos ryto vietos laiku.

Per susirėmimus sužeista mažiausiai dešimt milicininkų. Kiek nukentėjo protestuotojų nėra žinoma, tačiau vienam, kaip įtariama, pažeistas stuburas.

Nacionalistinio judėjimo „Svoboda“ („Laisvė“) lyderis Olehas Tiahnybokas sakė, kad keli protestuotojai buvo sužeisti, o pareigūnai sulaikė 11 žmonių.

Tiesioginę transliaciją iš Kijevo stebėkite čia:

Profesinių sąjungų rūmuose protestuotojai ruošia aliejų

Nors gatvėse milicijos veiksmai laikinai ir nutraukti, tvyro apgaulinga ramybė, Profesinių sąjungų rūmuose esantys protesto dalyviai rankų ramiai sudėję nesėdi – skelbiama, jog jie atidarinėja saulėgrąžų aliejaus butelius, kurių atsigabeno labai daug. Pranešama, kad aliejus bus pilamas ne šiaip sau – kad paslystų milicininkai ir kariai.

Profesinių sąjungų rūmuose galimo milicijos išpuolio laukia kovai pasiruošę 250 protestuotojų, ginkluotų medinėmis lazdomis, galvas saugančių šalmais. Pranešama, kad, milicijos pareigūnams patekus į pastatą, ketinama į juos nukreipti ir vandens žarnas. Šiuo metu jos kaip tik išvyniojamos ir ruošiamos galimiems veiksmams.

Giedojo himną, Oranžinės revoliucijos hitus, skambino varpais

Užpulti demonstrantai neišsisklaidė ir atkakliai priešinasi. Dešimtys žmonių suformavo grandines, neleisdami milicininkams patekti į aikštę iš aplinkinių gatvių, nurodė vienas liudininkas.

Oratoriai sakė kalbas nuo aikštėje įrengtos scenos, o per garsiakalbius buvo leidžiami Ukrainos popmuzikos hitai, pagarsėję per 2004 metų Oranžinę revoliuciją.Reaguodamas į saugumo pajėgų veiksmus, Ukrainos opozicijos lyderis Arsenijus Jaceniukas paragino Kijeve surengti milijonų žmonių protestą, sakydamas, kad V.Janukovyčiaus režimas žlugs.Ankstų trečiadienio, gruodžio 11 dienos, rytą Ukrainos riaušių milicija gausiu būriu pajudėjo į Kijevo aikštę, kurioje protestuotojai mitinguoja prieš vyriausybės sprendimą nepasirašyti asociacijos sutarties su Europos Sąjunga bei atnaujinti prekybinius ryšius su Rusija, praneša kyivpost.com.

Agentūros „Reuters“ liudininkai tvirtina, kad milicijos pareigūnams su šalmais ir skydais įsiveržus į Nepriklausomybės aikštę užsnigtoje Ukrainos sostinėje, kur demonstrantai protestuoja jau dešimt dienų, jokių tiesioginių smurto ženklų nebuvo.

Protestuotojai buvo suvaryti aplink aikštės viduryje esančią sceną, nuo kurios dainininkas per garsiakalbį ragino milicininkus: „Neskriauskite mūsų!“ Kai kurie mitingo dalyviai laikė iškėlę savo šviečiančius mobiliuosius telefonus ir giedojo nacionalinį Ukrainos himną. Tuo metu skambėjo maždaug už dviejų kilometrų esančios katedros varpai – taip, kaip tai buvo daroma senovėje iškilus pavojui.

Tačiau milicija sustabdė operaciją, liko vietoje ir nepuolė griauti aikštėje pastatytų palapinių, kuriose protestuotojai gyvena. Po pirminių milicijos veiksmų čia liko gyventi keli šimtai demonstrantų.
Milicija pajudėjo iš šiaurinio aikštės galo, griaudama barikadas, kurias protestuotojai surentė skersai kelio. Pareigūnai taip pat išardė barikadas ir palapines priešais Rotušę.

A. Jaceniukas: „Mes to neatleisime“

Reaguodamas į saugumo pajėgų veiksmus, Ukrainos opozicijos lyderis Arsenijus Jaceniukas paragino Kijeve surengti milijonų žmonių protestą, sakydamas, kad V.Janukovyčiaus režimas žlugs.

„Mes to neatleisime. Čia bus milijonai, o jo (V.Janukovyčiaus) režimas žlugs“, – A.Jaceniukas, kuris yra kalinamos buvusios premjerės Julijos Tymošenko partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) lyderis, sakė protestuotojams Nepriklausomybės aikštėje.

„Janukovyčius spjovė į veidą Jungtinėms Valstijoms ir ES narėms“, – pridūrė jis, protestuotojams skanduojant „Šalin gaują!“

„Kijeviečiai, sukilkite! Tik kartu galime išsikovoti teisę gyventi laisvoje šalyje“, – pasaulio bokso čempionas ir opozicinės partijos UDAR („Smūgis“) lyderis Vitalijus Klyčko sakė protestuotojams.

Milicija: reikia atlaisvinti eismą

Aikštėje sutelkti milicijos pareigūnai sakė, kad jie nesiekia išvaikyti visų protestuotojų, tik atlaisvinti aikštę kertantį Kreščiatiko prospektą – pagrindinę Kijevo gatvę, kad ja vėl galėtų vykti eismas. Tvirtinama, jog Maidanas naktį buvo valomas „siekiant išvengti nereikalingo triukšmo ir trukdžių eismui bei paprastiems žmonėms – juk darbo savaitė dar nesibaigė.

„Milicija dirba kartu su Kijevo savivaldybės tarnybomis, šalindama barikadas, užtvėrusias pravažiavimą“, – vienas Kijevo milicijos atstovas sakė AFP.

Ukrainos vidaus reikalų ministerijos pranešime spaudai tvirtinama, jog naktį iš antradienio į trečiadienį Kijeve nei milicijos pareigūnai, nei specialieji daliniai prieš protestuotojus nenaudojo nei ašarinių dujų, nei kitų specialiųjų priemonių. Pasirodė kelios nuotraukos ir pranešimai, jog per susirėmimus protestuotojai malšinti ašarinėmis dujomis, tokią informaciją skelbia ir „Kyiv Post“.

Milicija pradėjo veiksmus, kai į Kijevą yra atvykę aukšti ES ir JAV diplomatai, siekiantys padėti išspręsti šią krizę. Keliomis valandomis anksčiau V.Janukovyčius dalyvavo derybose su ES išorės politikos vadove C. Ashton.

C. Ashton ir J. Kerry pasipiktino

ES delegacija Kijeve pareiškė mėginanti susisiekti su Ukrainos institucijomis, kad užkirstų kelią smurto naudojimui prieš piliečius.

„Valdžia neturi veikti prisidengdama naktimi“, – sakoma C.Ashton pranešime.

Demonstruodama Europos palaikymą Ukrainos demonstrantams, C.Ashton antradienio vakarą asmeniškai apsilankė protestų židinyje – Nepriklausomybės aikštėje, dar vadinamoje Maidanu.

„Šiuo metu su dideliu susirūpinimu sekame įvykius Maidane ir aplink. Represijos nėra kelias į priekį Ukrainai – juo turėtų tapti reformos“, – Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas rašo socialiniame tinkle „Twitter“.

Į Kijevą taip pat atvyko JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Victoria Nuland, kuri planuoja susitikti su V.Janukovyčiumi.

Piktai reaguodamas į naujausius įvykius, J.Kerry sakė Vašingtone „reiškiantis pasišlykštėjimą Ukrainos valdžios sprendimu prieš taikų protestą pasiųsti ... riaušių policiją, buldozerius ir lazdas, užuot gerbus demokratines teises ir žmogaus orumą“.

„Šis atsakas nėra nei priimtinas, nei tinkamas demokratijai“, – pridūrė jis.

J.Kerry sakė, kad pagarba pagrindinėms demokratinėms teisėms, tarp jų – susirinkimų laisvei, yra „pamatinė Jungtinių Valstijų požiūriui į Ukrainą“.

„Tai visuotinė vertybė, ne vien amerikietiška. Savaites raginome prezidentą Janukovyčių ir jo vyriausybę įsiklausyti į savo žmonių, kurie nori taikos, teisingumo ir ateities Europoje, balsus. Vietoje to Ukrainos lyderiai šįvakar, regis, padarė visai kitokį apsisprendimą“. - sakė jis.

„Raginame (laikytis) didžiausio santūrumo, - pabrėžė JAV valstybės sekretorius. - Žmogaus gyvybė turi būti saugoma. Ukrainos valdžia yra visiškai atsakinga už Ukrainos žmonių saugumą“.

V.Janukovyčius antradienį surengė prezidento administracijos pastate precedento neturintį pasitarimą su trimis savo pirmtakais – buvusiais prezidentais Leonidu Kučma, Leonidu Kravčiuku ir Viktoru Juščenka.