„Šiandiena yra svarbi Solsberiui, išėjusiam iš šešėlio, kritusio ant jo po to, kai miesto gatvėse buvo panaudotas cheminis ginklas. Dabar, praėjus 12 mėnesių, matome, kaip šis senovinis miestas vėl priima tūkstančius turistų, kaip mieste kuriama laiminga ateitis“, – sakoma premjerės pranešime, išplatintame minint pirmąsias incidento metines.

Th. May pabrėžė, kad šią dieną visos jos mintys yra su žmonėmis, nukentėjusiais Solsberyje ir Eimsberyje, taip pat su jų artimaisiais ir draugais.

„Pernai jie pademonstravo išskirtinę jėgą, ištvermę ir drąsą, ir aš neabejoju, kad jie ir toliau taip elgsis“, – teigė premjerė.

Vyriausybės vadovė taip pat įvertino britų darbą, pradedant pagalbos tarnybų darbuotojais ir baigiant tarnautojais, kurie padėjo po incidento valyti miestą nuo cheminės medžiagos pėdsakų.

Į Solsberį paminėti pirmųjų atakos prieš Skripalius metinių atvykusi Th. May aplankė dvi parduotuves, įsikūrusias netoli Solsberio katedros, ir pabendravo su vietos gyventojais.

Praėjusių metų kovo 4-ąją buvęs Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininkas S. Skripalis ir suaugusi jo duktė Julija buvo rasti be sąmonės ant parko suoliuko Solsberyje.

Jie buvo apnuodyti Sovietų Sąjungoje pagaminta itin toksiška nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

J. Skripal buvo išleista iš ligoninės balandžio 9-ąją, o jos tėvas ligoninę paliko gegužės 18 dieną. Jų buvimo vietos Britanija neskelbia. Pasak leidinio „The Daily Telegraph“ šaltinių, Skripaliai gali gyventi pietų Anglijoje.

S. Skripalis 2006-aisiais Rusijoje buvo nuteistas kalėti 13 metų už tai, kad Britanijos slaptajai tarnybai MI6 teikė informaciją apie Europoje veikiančius GRU agentus.

Tačiau S. Skripaliui buvo suteikta malonė, o 2010 metų liepą jis buvo paleistas per JAV ir Rusijos šnipų apsikeitimą, įvykusį amerikiečiams išaiškinus Jungtinėse Valstijose veikusį vadinamųjų rusų miegančiųjų agentų tinklą.

Jis buvo atskraidintas į Britaniją, kuri buvusiam GRU pulkininkui suteikė prieglobstį.

Britanijos vyriausybė sako, kad atakai Solsberyje „beveik neabejotinai“ pritarė Rusijos valstybė. Reaguodami į šiuos įvykius, Londonas ir virtinė jo sąjungininkų išsiuntė beveik 140 rusų diplomatų.

„Novičioko“ paveikti Skripaliai ir jiems į pagalbą atskubėjęs policininkas liko gyvi, bet netikrą kvepalų buteliuką, kuriame buvo tos medžiagos likučių, po kelių savaičių rado vienas vyras, gyvenantis netoli Solsberio esančiame Eimsberio miestelyje. Numanomus kvepalus jis atidavė savo draugei Dawn Sturgess (Don Sterdžes); ši jais pasipurškusi apsinuodijo ir liepos mėnesį mirė.

Britanijos policija šiuos du incidentus tiria kartu.

Rugsėjo 5 dieną Britanijos policija paskelbė dviejų rusų, kaltinamų sąmokslu nužudyti buvusį Rusijos karinės žvalgybos pulkininką S. Skripalį ir jo dukrą Juliją, vardus. Pranešta, kad tai Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas. Buvo išduoti jų arešto orderiai, o policija viešbučio kambaryje, kuriame tie vyrai buvo apsistoję, rado „Novičioko“ pėdsakų.

Netrukus po to įtariamieji Kremliaus finansuojamai televizijai RT tvirtino Solsberyje apsilankę turistiniais tikslais ir su pasikėsinimu nužudyti neturintys nieko bendra.

Spalį britų žurnalistinių tyrimų grupė „Bellingcat“ paskelbė, kad nustatė kovą Anglijos mieste Solsberyje S. Skripalį ir jo dukrą galimai apnuodijusių dviejų asmenų tikrąsias tapatybes.

Žurnalistinių tyrimų organizacijos duomenimis, abu šie vyrai dirba Rusijos karinės žvalgybos agentūrai GRU, o jų vardai yra Aleksandras Miškinas ir Anatolijus Čepiga.

Gruodį JAV pagal savo įstatymą „Dėl atoveikio Amerikos priešininkams per sankcijas“ (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act, CAATSA) įtraukė A. Miškiną ir A. Čepigą į asmenų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašą. Iždo departamentas šiuos du asmenis paskelbė atsakingais už pasikėsinimą į Skripalius.

Maskva jai metamus kaltinimus kategoriškai neigia ir tvirtina, kad sunaikino visus savo cheminius ginklus 2017 metais, stebint Cheminių ginklų uždraudimo organizacijos (OPCW) ekspertams.