Praeitą savaitę paskelbta naujoji rekomendacija, anot kanalo „Fox News“, papildo tik pernai įteisintas taisykles, kurių laikydamiesi į uždarą valstybę vykstantys amerikiečiai privalo gauti specialų, tik tam tikromis aplinkybėmis išduodamą, leidimą.

Draudimas keliauti buvo įteisintas po Otto Warmbierio, 22 metų studento iš JAV, mirties. Atostogas Pchenjane leidęs jaunuolis buvo suimtas Šiaurės Korėjoje veikiančių struktūrų ir nuteistas 15 metų laisvės atėmimo sunkiųjų darbų stovykloje. Pernai vasarą O. Warmbieris, ištiktas komos, buvo sugrąžintas į tėvynę, tačiau neilgai trukus mirė.

JAV valstybės departamentas laiko savo pareiga perspėti, kad jokios skubios pagalbos, prireikus, suteikti negalės, nes Šiaurės Korėjoje nėra JAV ambasados, todėl ten keliaujantiems pataria pasirengti blogiausiam variantui.

„Sudarykite preliminarų testamentą ir paskirkite atitinkamus draudimo gavėjus ir (arba) parenkite atstovavimo įgaliojimus; aptarkite su artimaisiais vaikų rūpybos arba globos klausimus, taip pat pasirūpinkite gyvūnų augintinių, nekilnojamojo turto, nuosavybės, nelikvidaus turto (kolekcijų, meno kūrinių ir kt.) likimu“, – nurodoma naujausioje rekomendacijoje.

Lapkričio mėnesį JAV prezidento Donaldas Trumpas Šiaurės Korėją pavadino terorizmą remiančia valstybe. Žiaurus Kim Jong Uno režimas ir O. Warmbierio mirtis buvo įvardytos kaip pagrindą rekomendacijai sudarančios priežastys.

Verta priminti, kad pagal valstybių, į kurias nepatartina vykti, klasifikaciją Šiaurės Korėja laikoma 4 pavojingumo lygio šalimi. Be jos šiai kategorijai priskiriamos Irakas, Iranas, Afganistanas, Sirija, Malis, Jemenas, Libija ir Somalis.