„Administracija vakar gavo sąrašą. Jis bus studijuojamas atitinkamuose prezidento administracijos skyriuose, taip pat ir konsultuojantis su atitinkamomis jėgos struktūromis, kurios savo laiku dėl vienokių ar kitokių priežasčių turėjo klausimų šiems mūsų bendrapiliečiams“, – žurnalistams sakė D. Peskovas.

Jis pabrėžė, kad, „be abejo, kokio nors bendro traktavimo čia vargu, ar verta laukti“, nes „kiekvienas atvejis unikalus, kiekvienas nusipelno tam tikro dėmesio siekiant suprasti, kas iš tikrųjų įvyko, kodėl žmogus ... negyvena Rusijoje ir ką toliau daryti“.

Į klausimą, ar galima sakyti, kad kai kurie iš šių verslininkų turi šansą grįžti, Vladimiro Putino atstovas pakartojo: „Kiekvieną atvejį reikia nagrinėti atskirai.“

D. Peskovas patikslino, kad sąrašą administracija gavo antradienį ir, „žinoma, prireiks laiko išnagrinėjimui“.

DELFI primena, kad Didžiajai Britanijai paskelbus, kad ji ketina imtis priemonių turtingiems užsieniečiams pažaboti, virtinė Rusijos oligarchų kreipėsi į Kremlių klausdami, ar jie galėtų sugrįžti į savo tėvynę ir nebūti suimti.

Didžiosios Britanijos saugumo ministras Benas Wallace`as sukėlė baimę tarp kai kurių turtingų Londono užsieniečių, kai paskelbė griežtas priemones, skirtas kovai su nusikaltėliais ir korumpuotais politikais.

Teismas pradėjo išduoti vadinamus nepaaiškinto turto orderius (angl. unexplained wealth orders, UWO), kurie leidžia įšaldyti pinigus tų asmenų, kurie nesugeba paaiškinti, kaip Didžiojoje Britanijoje įsigijo daugiau kaip 50 tūkst. svarų vertinamą turtą. Rusijos verslo caras Borisas Titovas „International Business Times“ svetainei sakė, kad Kremlius svarsto mažiausiai dešimties neįvardijamų turtuolių, kurie norėtų išvykti iš Londono, sąrašą.

Jie galėjo išvykti iš Rusijos, dar nepatekę į areštines, ir nors šiuo metu jiems gali nebūti pateikta jokių kaltinimų, virš jų galvų gali tebekyboti senos bylos.

„Tai priklauso nuo prezidento. Tačiau šis sąrašas nėra galutinis, nes gaunama ir daugiau užklausų. Tai gali apimti daug metų ir dešimtmečių. Kai kurie žmonės gyvena Didžiojoje Britanijoje jau 20 metų ir negali grįžti į tėvynę, nes yra pradėta baudžiamoji byla“, – sakė jis.

Pranešama, kad B. Titovas surengė susitikimą su keliomis dešimtimis turtingų Rusijos verslininkų, tarp kurių buvo Ilja Jorovas, buvęs „Trustbank“ valdybos pirmininkas, ir Georgijus Trefilovas, valdančiosios bendrovės „Marta“ bendrasavininkis. Tačiau ar jų pavardės figūruoja sugrįžti norinčių asmenų sąraše, nepranešama.

„Ši nauja elgesio su šalies gyventojais forma yra labai blogas ženklas. Ji rodo, kad Didžiosios Britanijos politinė vadovybė ėmėsi visiškai naujos politikos ir pradėjo kovą su turtuoliais. Taigi šalis praras savo, kaip turtuolių rojaus, statusą“, – sakė B. Titovas.