„Vyksta bandymas įsiūbuoti situaciją, kad ši pasiektų praėjusio rugpjūčio lygį“, – sakė A. Lukašenka, turėdamas omenyje protestus prieš jo režimą, kilusius po ginčijamų prezidento rinkimų.

A. Lukašenka, dažnai pavadinamas „paskutiniu Europos diktatoriumi“, šiuo metu patiria bene didžiausią tarptautinį spaudimą per beveik 27 savo valdymo metus.

Sekmadienio popietę Minsko oro uoste buvo nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę.

Lėktuvui nusileidus Minske, sulaikytas juo skridęs tinklaraštinkas opozicionierius Ramanas Pratasevičius, taip pat jo mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė Sofija Sapega.

A. Lukašenka trečiadienį kreipdamasis į parlamentą tvirtino, kad „veikė teisėtai, gindamas mūsų žmones, pagal visas tarptautines taisykles“, nes buvo gautas pranešimas apie orlaivyje neva esančią bombą.

66 metų A. Lukašenka jau daugiau nei du dešimtmečius valdo Baltarusiją geležiniu kumščiu, bando užgniaužti nepriklausomą žiniasklaidą, imasi represijų, persekioja savo oponentus ir, kaip įtariama, naudoja smurtą prieš disidentus.

A. Lukašenkai ir jo bendražygiams Vakarai jau įvedė sankcijų dėl susidorojimo su taikiais protestuotojais po praėjusio rugpjūčio rinkimų, per kuriuos jis pasiskelbė užsitikinęs šeštą kadenciją. Vakarų demokratijos ir opozicija tą balsavimą laiko suklastotu.

Putinas pareiškė remiantis Lukašenką konfrontacijoje su Vakarais

V. Putinas susitikime kritikavo, kad 2013 metais buvo priverstinai nutupdytas Bolivijos prezidento lėktuvas, tačiau tada ES reakcijos esą nebuvo. „Tuomet tvyrojo ramybė“, – teigė V. Putinas, turėdamas omenyje JAV operaciją.

A. Lukašenka teigė atvežęs dokumentus, kad įrodytų Vakarų mėginimus destabilizuoti padėtį Baltarusijoje, kaip praėjusį rugpjūtį. Tada kilo masiniai protestai prieš „paskutiniuoju Europos diktatoriumi“ vadinamą A. Lukašenką, kuris pasiskelbė ginčytinų prezidento rinkimų nugalėtoju. V. Putinas pripažino A. Lukašenką nugalėtoju, ES – ne.

Kremliaus šeimininkas dabar keliskart pabrėžė, kad remia savo kolegą konfrontacijoje su Vakarais. Jis pasidžiaugė, kad prekyba tarp abiejų šalių išaugo. „Tai gera tendencija“, – sakė V. Putinas, pakvietęs A. Lukašenką išsimaudyti Juodojoje jūroje. Bendradarbiavimas esą turi būti tęsiamas.

V. Putinas taip pat gyrė vis glaudesnius dvišalius ryšius, tęsiantis skandalui dėl Europos lėktuvo priverstinio nutupdymo Minske.

„Kuriame Sąjunginę valstybę“, – prasidėjus deryboms Sočyje A. Lukašenkai sakė V. Putinas.

„Užtikrintai judame ta linkme, tas darbas jau duoda konkrečių rezultatų mūsų piliečiams“, – nurodė rusų lyderis, remiantis televizijos reportažais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (972)