„Maniau, kad rasiu čia ramybę ir taiką, pamiršiu visą politiką, karą ir kariuomenę, tačiau man kažkaip nepavyko“, – sakė Andrejus Medvedevas keliuose „YouTube“ kanale paskelbtuose vaizdo įrašuose, praneša agentūra „Reuters“.

„Pažiūrėsime, kas bus Rusijoje. Jei jie mane nužudys, gerai. Jei to nepadarys, labai ačiū. Jei išgyvensiu, dar didesnis ačiū“, – kalbėjo A. Medvedevas.

Jis teigė, jog jaučiasi kaip „kažkoks berniukas dideliame žaidime“, kuriame nenori dalyvauti. Jis paprašęs pagalbos Rusijos ambasadoje Osle ir esą pateiksiąs dokumentus, kurie palengvins jo sugrįžimą.

Andrejus Medvedevas

26-erių „Vagner“ dezertyro pabėgimas į Norvegiją sausį sulaukė didelio žiniasklaidos dėmesio. A. Medvedevas pasiprašė prieglobsčio Norvegijoje, nes baiminosi dėl savo gyvybės. Jis teigė buvęs liudininkas to, kaip žudomi ir kankinami rusų kaliniai, kuriuos „Vagner“ užverbavo kovai Ukrainoje.

Neseniai A. Medvedevas stojo prieš teismą Osle dėl gatvėje Norvegijos sostinės centre sukeltų muštynių. Jis prisipažino kaltas vasarį dalyvavęs muštynėse prie baro, po trijų savaičių priešinęsis sulaikymui ir turėjęs pneumatinį ginklą, bet neigė ankstų vasario 22-osios rytą policijos komisariate užpuolęs pareigūnus.

A. Medvedevas tvirtina keturis mėnesius kariavęs Ukrainoje kaip „Vagner“ narys ir lapkritį dezertyravęs, kai grupuotė tariamai prieš jo valią pratęsė kontraktą.

Potencialiai vertingas liudytojas A. Medvedevas suteikia žinių apie grupuotės žiaurumus Ukrainoje, nuo tada, kai atvyko į šalį, Norvegijos valdžia jį apklausia. Visų pirma, jis teigia žinąs apie „Vagner“ samdinių, atsisakiusių grįžti į mūšį, egzekucijas ir sako turįs tai rodantį vaizdo įrašą.

Andrejus Medvedevas

Atvykęs į Norvegiją, jis tapo tikru galvos skausmu šalies valdžiai.

Pasak jo advokato, sausį jis buvo trumpam suimtas už tai, kad atsisakė laikytis policijos nustatytų apribojimų. Kovo pradžioje jis taip pat buvo trumpam sulaikytas kaimyninėje Švedijoje. Jo advokatas sakė, kad jis kirto sieną norėdamas nusipirkti pigesnių cigarečių, nežinodamas, kad negali išvykti iš šalies, kol nagrinėjamas jo prašymas suteikti prieglobstį.

Lieka daug neatsakytų klausimų apie A. Medvedevo praeitį ir pabėgimo aplinkybes. Kai kurių ekspertų manymu, be pagalbos jis nebūtų galėjęs kirsti griežtai saugomos sienos. Jis pats tvirtina kirtęs užšalusią Pasviko upę, tekančią palei Rusijos ir Norvegijos sieną, persekiojamas kovinių šunų ir Rusijos pasieniečių, kurie į jį šaudė.

Nepriklausomai patikrinti jo pasakojimo kol kas neįmanoma.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)